SEGRE

CANVI CLIMÀTIC

El canvi climàtic pot reduir les hores de son

El canvi climàtic pot reduir les hores de son

El canvi climàtic pot reduir les hores de sonEFE/Quique García

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El canvi climàtic no només té efectes a gran escala, sinó que també pot tenir una forta influència en activitats quotidianes fonamentals com el son. Un equip científic estima que per a 2099 l’alça de temperatures podria minvar entre 50 i 58 hores de son per persona i any.

Un estudi encapçalat per la Universitat de Copenhaguen i que publica la revista One Earth indica que l’augment de temperatures ambientals afecta negativament el son dels éssers humans de tot el món, però l’efecte és substancialment més gran per als residents dels països amb menors ingressos, així com en els adults grans i les dones.

L’estudi suggereix que en les nits molt càlides, amb més de 30 graus centígrads, el son disminueix una mitjana d'uns 14 minuts. La probabilitat de dormir menys de set hores també augmenta a mesura que pugen les temperatures. "En aquest estudi, aportem la primera prova a escala planetària que les temperatures més càlides que la mitjana erosionen el son", va indicar el primer autor de la investigació Kelton Minor, de la Universitat de Copenhaguen.

Aquest efecte es produeix principalment en retardar el moment en què les persones s’adormen i en avançar el moment en què es desperten quan fa calor.

Els investigadors van utilitzar dades globals anònimes sobre el son recollides a partir de braçalets de seguiment del son basats en acceleròmetres. Les dades incloïen 7 milions de registres de son nocturn de més de 47.000 adults de 68 països. Durant la nit, el nostre cos desprèn calor a l’entorn circumdant, dilatant els nostres vasos sanguinis i augmentant el flux de sang cap a les mans i peus i, per a això, l’entorn circumdant ha de ser més fred que nosaltres.

Els investigadors van descobrir que, en condicions de vida normals, les persones semblen adaptar-se molt millor a les temperatures exteriors més fredes que a les més càlides. "A totes les estacions de l’any, en tots els grups demogràfics i en diferents contextos climàtics, les temperatures exteriors més càlides erosionen sistemàticament el son, i la pèrdua de son augmenta progressivament a mesura que augmenta la temperatura", va destacar Minor.

En el futur, l’equip vol col·laborar amb científics especialitzats en el clima mundial, investigadors del son i proveïdors de tecnologia per ampliar l’abast de les anàlisis globals del son i el comportament a altres poblacions i contextos.

tracking