SEGRE

SALUT JORNADES

Investigació contra el càncer

Familiars, pacients i voluntaris visiten l'IRBLleida, que té actius onze estudis i 64 assajos clínics sobre la malaltia || L'Associació contra el Càncer demana més finançament públic

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida va acollir ahir el primer Dia del Càncer a l’IRBLleida, una jornada en què familiars, pacients i voluntaris, amb el suport de l’Associació contra el Càncer de Lleida, van poder de conèixer de prop les investigacions que du a terme el centre lleidatà contra aquesta malaltia. Una vuitantena de persones van poder visitar les instal·lacions i assistir a les explicacions dels investigadors, així com conferències, també de metges de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida. Durant la jornada, els visitants van poder conèixer el Grup d’Investigació de Biomarcadors en Càncer, Oncologia Molecular, Patologia Oncològica i el Servei Cientificotècnic del Biobanc.

La directora de la fundació científica de l’Associació contra el Càncer, Isabel Orbe Martínez-Avil, va instar les administració públiques a augmentar la despesa en finançament sobre el càncer, que va considerar que es podria duplicar, perquè, va defensar, “és una inversió en la salut del futur” i una “necessitat davant del principal problema sociosanitari que té Espanya”. Per a Orbe, cal incrementar els recursos per continuar avançant en una investigació de precisió, dirigida a tractaments personalitzats, que millorin la qualitat de vida dels pacients. A més, va demanar incrementar la investigació de tumors menys freqüents i amb taxes de supervivència inferiors al 30%, com el de pàncrees o el de fetge.

“És fonamental una investigació en xarxa, coordinació entre el metge i l’investigador, i que un avenç fet a Boston pugui arribar a Lleida, per la qual cosa són necessaris equipaments com l’IRBLleida”, va assenyalar. Actualment, el centre investigador lleidatà compta amb set grups d’investigació sobre el càncer, que tenen actius 11 projectes i 64 assajos clínics. De fet, aquest any s’han incorporat 18 assajos més.

Així ho va explicar l’investigador Eloi Garí, que va destacar la importància de centrar-se en la recerca de tractaments personalitzats i que, gràcies a aquesta investigació, la taxa de supervivència ha anat en augment en els últims 10 anys. Per la seua part, Eva López, gerent de l’IRBLleida, va assenyalar la importància que la societat conegui la tasca que duen a terme els especialistes alhora que va reivindicar la necessitat de continuar incrementant els recursos per seguir millorant l’atenció dels pacients. La jornada va coincidir amb al Dia Mundial del Melanoma i cinc especialistes de l’IRBLleida i de l’Arnau participaran en una campanya de prevenció del 5 al 30 de juny en la detecció precoç del càncer de pell.

Programes contra infeccions de transmissió sexual

Conchi Roldán va ser una de les pacients i voluntàries de l’Associació contra el Càncer, a la qual es va unir ara fa sis anys, que va participar ahir en la visita a l’IRBLleida. “És molt important estar informat dels avenços i així ens sentim més acompanyats. Veiem que s’està lluitant contra la malaltia i que la investigació té futur, amb persones molt joves i amb moltes ganes”, va destacar.

També va considerar que es necessiten més recursos i ajuts per als pacients oncològics.L’hospital Arnau i l’IRBLleida presentaran dijous programes de cribratge d’infeccions de transmissió sexual, que han augmentat de forma molt significativa en els últims anys. La jornada, a la Unitat Docent de la facultat de Medicina de la UdL, comptarà amb la intervenció del director del programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Colon.

Pacients, familiars i voluntaris de l’Associació contra el Càncer van visitar ahir les instal·lacions de l’IRBLleida.

Pacients, familiars i voluntaris de l’Associació contra el Càncer van visitar ahir les instal·lacions de l’IRBLleida.L.G.

tracking