SEGRE

Les germanes de Terrassa assassinades al Pakistan hi van viatjar perquè els van dir que la seva mare estava malalta

La policia té suficients evidències per demostrar la responsabilitat dels sis detinguts, dos d'ells germans de les joves

L'Ajuntament de Terrassa, amb banderes a mig pal per la mort de dues veïnes de la ciutat al Pakistan.

Desenes de persones mostren el seu condol i rebuig per l'assassinat de dues veïnes de Terrassa al PakistanACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Anisa i l'Arooj, dues noies originàries del Pakistan que en els darrers anys han tingut a Terrassa la seva residència habitual, van morir torturades i assassinades per part de la seva família. Hi ha sis detinguts, entre aquests dos germans de les noies.

Anisa i Arooj s'havien casat anys enrere a la seva localitat, Gujrat, a la província del Punjab, amb dos cosins seus, però en tornar a Catalunya van fer la seva vida i tenien noves parelles, dos nois també paquistanesos i residents a Barcelona. El germà, en Shehryah, i l'entorn de les noies no ho veien gens bé perquè suposava renunciar a les tradicions del país i als seus cosins i també marits, fins el punt que el germà va arribar a apunyalar un dels nois. Aquest fet va propiciar que les dues parelles marxessin de Terrassa i es traslladessin a València.

El gran dubte de tot plegat era per què havien acceptat viatjar a Pakistan, sabent la mala maror que hi havia amb les seves situacions personals. "Els van dir que el seu germà es casava allà, però això era fals, i a més l'oncle, que a la vegada era el seu sogre, els va dir que la mare estava malalta, cosa que també era falsa", explica el cònsol del Pakistan a Catalunya, Mirza Salman. "La mare es trobava bé, i es va sorprendre molt quan les va veure allà", explica.

Les noies van aterrar el dia 19 de maig, i el dia 20 es va cometre l'assassinat. "Les autoritats del país estan assumint el cas de manera molt efectiva, van arribar a l'escena del crim minuts després que passés, i van salvar la mare", detalla Salman. De fet, les autoritzats del país asseguren que la mare temia molt fermament per la seva pròpia vida. El cònsol diu, però, que està ben protegida, així com el seu fill de 9 anys, que es troba amb uns familiars al Pakistan mateix. "Ningú m'ha demanat que faci gestions per buscar-la i portar-la a Catalunya, però si hi ha aquesta necessitat, així ho faria", apunta.

Aquest mateix dijous agents dels Mossos d'Esquadra que participen en la investigació des de Catalunya s'han presentat al consolat per parlar amb Salman, que explica que col·labora estretament amb tot el que li demanin les autoritats policials d'aquí i d'allà. També ha hagut de declarar davant dels agents en diverses ocasions el pare de les noies, que fonts properes asseguren que mostra una certa fredor davant de la tragèdia que acaba de viure: dues filles mortes i dos fills a la presó com autors del crim. "He parlat amb el pare, sembla que té el cor trencat, diu que no sabia que això passaria i que ni tan sols sabia que les noies volarien al Pakistan", diu. Tot i així, el pare va declarar en el seu moment que temia per la vida de les seves filles.

Procés en marxa

Mentrestant, entre reixes hi ha sis persones que defensen haver comès un "crim d'honor". Es tracta d'una pràctica que suposa l'assassinat d'una dona o una nena quan el clan considera que l'ha deshonorat, un atac que el perpetren els propis familiars de la noia. "Al 2016 el govern de Pakistan va aprovar una llei que prohibia als familiars consentir aquest tipus d'atacs", explica el cònsol. Ara, qui actuï amb aquest pretext s'enfronta a penes que fan dels 25 anys de presó a la pena de mort.

"Les evidències recollides mostren una certesa molt gran que els detinguts van participar-hi", afegeix. En aquest sentit, ara s'obrirà un procés judicial que abordarà cada casa de manera singular, i considera que ben aviat se sabrà el resultat del judici i que rebran "el màxim càstig".  

tracking