SEGRE

Així és el primer poble exclusiu per a malalts d'Alzheimer

Una imatge del poble.

Així és el poble per a malalts d'alzheimer als Països Baixos@DannyBeales

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Hogeweyk, 'Vil·la Oblit', és un poble de 170 habitants situat als afores de la localitat de Weesp, a uns 15 minuts amb tren d’Amsterdam. Una trentena de cases, una desena de carrers i un parell de places, envoltades d’un terreny de 15.000 metres quadrats. L’única diferència amb una urbanització convencional és que el recinte està completament tancat a l’exterior.

A cada casa hi viuen set residents supervisats per dos cuidadors. Mentre un professional sanitari està pendent dels assumptes mèdics, un auxiliar s’encarrega de les tasques domèstiques (cuina, neteja, bugaderia, etcètera). Hogeweyk compta amb 280 empleats; 180 hi treballen a temps complet.

El més sorprenent és que es tracta d’una residència pública. Cada plaça li costa a l’Estat neerlandès uns 6.000 euros al mes, dels que el resident sufraga entre 150 i 2.000 euros mensuals, depenent de la seua pensió i condició econòmica.

A partir de 1993 l’equip mèdic que controlava el geriàtric va decidir sumar els pacients a la vida diària del centre, deixant-los entrar a la cuina i integrant-los al funcionament del centre. A partir d’aquesta experiència van comprovar que els nivells d’estrés baixaven, les medicacions necessàries també i el nivell de vida millorava. Aquest projecte inicial va donar tan bons resultats que fa deu anys van reformular tota la idea desenvolupant el petit poble que té els seus propis supermercat i restaurant i places i carrers per on es passegen els residents. 

tracking