SEGRE

'Red Cunt', el documental d'una cineasta lleidatana que trenca els tabús sobre la regla

Els productes menstruals reutilitzables que es reparteixen a alumnes de tercer d'ESO.

La regla ja no s'amagaConselleria d'Igualtat i Feminismes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Volia explicar-li a la meva filla què era la regla i només me’n sortien coses negatives“, afirma Toti Baches, la directora del documental ‘Red Cunt‘, al portal informatiu Betevé. Baches explica que a partir d’aquí va fer recerca per poder oferir-li a la seva filla una visió més positiva sobre la menstruació. Més tard, en una visita a la pediatra, aquesta li va aconsellar portar compreses a la motxilla “al més amagades possibles”.

‘Red Cunt‘ tracta de respondre per què hi ha un tabú social vinculat a la regla i per què l’associem amb una cosa “bruta i que fa pudor” i amb la qual es fa burla. Baches assegura que “al patriarcat no li interessa que les dones estiguem empoderades” i en el fons, afegeix, “la menstruació és un superpoder perquè és senyal que tens bona salut i és una condició per poder tenir fills”. D’altra banda, aquesta directora creu que la indústria s’encarrega que associem la menstruació amb brutícia i “ens vol fer creure que si utilitzem les seves compreses estarem netes i no farem pudor”. Quan, afegeix, “a les compreses d’un sol ús només hi ha plàstics i químics i això és el que realment fa pudor”.

Baches utilitza els testimonis d'activistes, ginecòlogues o artistes per destabuitzar la regla. Una dona cus una vulva gegant amb pedreria per disfressar-se i unes dones s’exploren els genitals davant del mirall plegades. A banda, la directora també desitja que s’iniciï un diàleg social i polític a les escoles i als cinemes per parlar-ne.

Segons la lleidatana, ‘Red Cunt’ és un treball divulgatiu, ja que aporta informació al voltant de com funciona la menstruació, però també es visibilitza la realitat d’un home trans i es mostren alternatives a la compresa d’un sol ús, entre d’altres. La directora afegeix que per la seva professió sempre intenta que els espectadors “se’n duguin informació”.

El documental està recomanat a partir dels set anys, s’adreça a “tota la família” i forma part d’una trilogia de les emes: menstruació, masturbació i menopausa.

tracking