SEGRE

GUERRA A UCRAÏNA

El periodista rus Muratov subhasta el seu premi Nobel i dona els 103 milions recaptats a Unicef-Ucraïna

El periodista rus Muratov subhasta el seu premi Nobel i dona els 103 milions recaptats a Unicef-Ucraïna

El periodista rus Muratov subhasta el seu premi Nobel i dona els 103 milions recaptats a Unicef-Ucraïna

El periodista rus Muratov subhasta el seu premi Nobel i dona els 103 milions recaptats a Unicef-UcraïnaEFE/EPA/Jason Szenes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La medalla de l’últim premi Nobel de la pau el periodista rus Dmitry Muratov va ser venuda aquest dilluns a Nova York en una subhasta i va recaptar la quantitat rècord de 103,5 milions de dòlars (98,3 milions d’euros), que aniran íntegrament destinats a l’Unicef per ajudar els nens ucraïnesos.

La licitació, que va ser conduïda per la casa Heritage de subhastes, va durar 20 minuts en què el preu de la medalla va pujar de 787.000 dòlars fins els 15 milions, quan de sobte un comprador anònim va comunicar per telèfon que pagava 103,5 milions de dòlars, posant fi a la venda.

Encara que altres medalles guanyades per premis Nobel han estat venudes o subhastades en el passat, mai cap no va arribar a arribar ni si més no la desena part d’aquesta quantitat, i de fet la medalla més cara havia vingut per 4,76 milions de dòlars el 2014.

La casa Heritage va renunciar a cobrar les taxes que s’acostumen en les subhastes, per la qual cosa l’import complet anirà destinat a l’Unicef.

Muratov, fundador i director de l’últim diari dissident rus Novaya Gazeta -avui tancat- va ser convidat per Heritage a la licitació en un acte on va ser victorejat pràcticament com una estrella de rock, amb continus "waw" del públic, però ell va dir que per a ell "no es tractava de cap festa", sinó que volia parlar "de la solidaritat humana i les dificultats".

Muratov es trobava visiblement fora de lloc al còctel que Heritage havia organitzat previ a la subhasta, i on les copes de xampany, la música d’un piano i els cants del públic tenien poc a veure amb el Moscou del qual Muratov arribava o els nens ucraïnesos per a qui s’havia concebut aquest acte.

Abans de començar la licitació, Muratov va pujar a l’estrada i -expressant-se a tota hora en rus- va recordar que dels 16 milions de refugiats ucraïnesos, un 40 % són nens, o que dos terços dels nens ucraïnesos han hagut de deixar les seues cases, una cosa que segons ell mai no havia succeït en un conflicte en tan poc temps.

Va posar com a exemple un nen ucraïnès que es va trobar a Rússia i que li va demanar diners "per poder recarregar el telèfon amb què trucar a la seua mama a Ucraïna", i va demanar a l’audiència que es posessin per un moment al seu lloc. "Han matat el seu passat i ara volen destruir el seu futur", va subratllar.

El periodista rus, que continua vivint a Moscou malgrat l’assetjament que pateix el seu diari i ell mateix -recentment va ser atacat en un tren amb pintura roja per la seua oposició a la guerra-, va dir que esperava que el seu gest servís d’inspiració i que altres persones es decideixin a desfer-se d’alguns béns per ajudar els menors ucraïnesos.

ALTRES MEDALLES DEL NOBEL VENUDES EN EL PASSAT

El cap d’estratègia d’Heritage, Joshua Benesh, va lloar la generositat del gest de Muratov, i va dir a Efe que no és la primera vegada que un guardonat amb el Nobel subhasta la seua medalla, remetent-se al gest del científic danès Niels Bohr, guanyador del Nobel de Física el 1922.

El 1940, durant la Segunda Guerra Mundial, Bohr va decidir subhastar la seua medalla i entregar tot el recaptat a l’Auxili Finlandès, una organització que ajudava també refugiats de guerra, i Benesh va comparar el seu gest amb el de Muratov.

Hi ha hagut altres vendes menys "altruistes", com quan el 2015 el premi Nobel de Física Leon Lenderman va vendre la que havia guanyat el 1988 per 633.000 dòlars per poder costejar-se les despeses mèdiques als Estats Units.

El preu més alt assolit en una subhasta per una medalla del Nobel -que pesa 175 grams d’or de 23 quirats- van ser els 4,7 milions de dòlars pagats per la medalla del científic James Watson, però el comprador va anunciar en la licitació de 2014 que la comprava per restituir-la al mateix Watson.

tracking