SEGRE

Com afecten els petards de Sant Joan als animals

Com afecten els petards de Sant Joan als animals

Com afecten els petards de Sant Joan als animals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els petards que es llancen al voltant de la revetlla de Sant Joan poden afectar els animals de tal manera que els especialistes calculen que entre un 30 i un 40 dels gossos pateixen repercussions físiques i/o psíquiques quan es produeixen.

Els que més pateixen amb els focs artificials són els gossos, fet relacionat amb la seua excel·lent capacitat i agudesa auditiva, però els gats també senten malestar quan sonen coets o entreveuen els llums i llampecs. Els senyals que alerten de l’estrès i por de l’animal són fàcils de detectar: alguns es queden paralitzats, intenten escapar-se o amagar-se, tremolen i no deixen de panteixar. Tambén és possible que presenti més salivació, miccions i taquicàrdies.

Si els focs i petards es produeixen a prop de l’animal, el dany pot arribar a provocar la pèrdua total d’audició. En el pitjor dels casos, s’han comptabilitzat morts de gossos per una aturada cardíaca. El millor perquè estiguin el més tranquils possibles és tenir-los en un lloc en què es trobin segurs i protegits, preferentment acompanyats, ja que si el propietari roman al seu costat l’ansietat disminueix en part. Si no queda cap altre remei que deixar-lo sol a casa, no s’aconsella tancar-lo en una habitació, una situació que ja per si mateix els estressa i els fa patir. Ha d'estar en un lloc ampli i tranquil, on senti que pot moure’s i amagar-se. També ajuda deixar-li la televisió o la ràdio encesa perquè se senti acompanyat. Fins i tot es poden trobar a Internet gran varietat de cançons compostes especialment per tranquil·litzar les mascotes:

Es desconeix per què alguns gossos sí i d’altres no pateixen amb els petards. S’estudien patrons adquirits (els gossos de caça, per exemple, s’acostumen als sorolls forts per les detonacions de les escopetes. Però també pot estar relacionat amb la gradual pèrdua d'audició d'aquests animals). Un estudi de la Universitat de Bristol assenyalava que aproximadament la meitat dels gossos urbans pateixen algun dels símptomes relacionats amb les explosions de petards.

Els gats també necessitaran sentir-se segurs i refugiar-se en algun racó on se sentin protegits, com una caixa de cartró. S’aconsella abaixar les persianes perquè no pugui veure els esclats de llum i, si es queda sol a casa s'han de tancar molt bé portes i finestres, perquè la primera reacció davant dels focs serà sortir fugint i pot escapar-se i perdre’s.

L’American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) calcula que el 20 per cent dels animals perduts es produeixen quan hi ha tempestes amb trons o quan es llancen petards o focs d’artifici. Finalment, per tranquil·litzar un gat, existeix la possibilitat d’utilitzar hormones sintètiques per reduir la seua por. En aquest últim cas, el millor és consultar el veterinari.

Els efectes dels focs artificials en altres animals, a més de gossos i gats, també estan documentats. Succeeix així en moltes aus, com|com a gavines i gallines. Però destaquen especialment les reaccions de pànic que pateixen els cavalls, que els converteix en un perill per a ells mateixos i per a la resta de persones, per la seua potència i gran mida. Intenten escapar, salten tanques i fugen espaordits si tenen possibilitat. Per la qual cosa també serà necessari cuidar-los i vigilar-los al màxim davant d’aquesta circumstància.

tracking