SEGRE

Sèxting, el delicte en auge a Espanya: què és i quina pena comporta

Un menor menja amb un mòbil en una mà.

Un menor menja amb un mòbil en una mà.Lleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les Forces de Seguretat de l’Estat inclouen com a ciberdelinqüència el delicte del 'sèxting', la difusió no consentida d’imatges sexuals de persones que en el seu moment es van deixar gravar o fotografiar, i que després són objecte de coacció, extorsió o humiliació massiva. Es considera un fenomen creixent, molt sorollós quan la víctima és popular i terrible pels seus efectes devastadors sobre la vida dels afectats.

La Policia Nacional assenyala que el perfil de la víctima d’aquest trànsit d’imatges personals no és el d’un famós, sinó el d’una jove veïna d’una localitat petita o mitjana. En els casos en què la víctima és adolescent -o sigui, menor d’edat - el delicte s’agreuja considerablement i es augmenta la pena: l’emissor del vídeo o les fotos trepitja el terreny de la pornografia infantil i el delicte d’entabanament.

Des de 2013, la Fiscalia ve advertint de la “proliferació” d’aquest tipus de delicte. L’últim cas que coneixem és el del presentador Santi Millan. Qui va començar a difondre el seu vídeo sexual, si el va obtenir amb consentiment del protagonista, s’enfronta a una pena de tres mesos a un any de presó, segons estableix l’article 197 del Codi Penal.

Per aclarir l’autoria de l’atac a la intimitat de l’actor Santi Millán, es podria comptar amb la col·laboració de les plataformes tecnològiques. Si decideix formalitzar denúncia davant de la Policia, els agents provaran de recorrer la cadena de missatges i posts cap enrere. De moment, no hi ha mètode més conscienciós ni menys complicat. Whatsapp, la via més comuna de difusió d’aquest tipus de material gràfic lesiu, dona un termini de 30 dies per eliminar missatges no entregats, i de 90 dies si les dades que li demanen les forces policials estan lligades a una investigació penal.

En definitiva, si bé el món de la tecnologia ha suposat un innegable avenç en la nostra societat i en les relacions personals, no s’ha d’oblidar que la utilització de la mateixa amb finalitats il·lícites, com el sèxting, pot comportar conseqüències desastroses.

tracking