SEGRE

FAUNA

A l'estat espanyol hi ha un milió de senglars, que es poden duplicar el 2025

Han provocat 4.000 accidents de trànsit a Catalunya

A Espanya hi ha un milió de senglars, que es poden duplicar el 2025

A Espanya hi ha un milió de senglars, que es poden duplicar el 2025EFE/Andreu Dalmau

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A l'estat espanyol hi ha més d’un milió de senglars i, encara que se'n cacen uns 400.000 exemplars a l’any, el 2025 la seua població podria duplicar-se, segons adverteix un reportatge que publica la revista 'National Geographic España'.

El reportatge explica per què algunes espècies animals s’han adaptat amb astúcia a la vida urbana davant de la reducció dels seus hàbitats, com és el cas de coiots, ossos, ossos rentadors i senglars en ciutats de tot el món. És el cas dels senglars en l’estat espanyol, la presència del qual ha augmentat durant la pandèmia, la biòloga experta en gestió de fauna Carme Rosell explica a National Geographic que aquests animals "han accedit a un rebost gegantí: els nostres camps de cultiu i els residus orgànics de les ciutats".

A més, no tenen depredadors, la superfície del seu hàbitat natural, el bosc, és cada vegada major, els hiverns són menys freds i el factor essencial és que han perdut la por de l’ésser humà. "Ens relacionen amb el menjar, en gran part perquè moltes persones els proporcionen aliment, un hàbit benintencionat que obvia la realitat: els senglars són animals silvestres. Aquesta és la seua naturalesa i no l’hem de pervertir", segons Rosell.

Segons dades de l’Institut d’Investigació de Recursos Cinegètics, la població de senglars a l’estat s’ha duplicat en dos dècades, actualment hi ha més d’un milió d’exemplars i, encara que es cacen uns 400.000 exemplars a l’any, el 2025 la seua població podria duplicar-se. L’excés de senglars està provocant destrosses en els cultius, accidents de trànsit (a Catalunya, gairebé 4.000 a l’any) i transmissió de malalties.

Segons recull el reportatge de National Geographic España, en algunes ciutats del nord de Roma, els veïns han decidit tancar-se a casa a partir de les 20.30 hores per evitar els atacs patits per diversos ciutadans quan anaven a tirar les escombraries o mentre transportaven bosses de menjar.

El 2020, una revisió de 83 estudis sobre la fauna urbana de sis continents va revelar que un 93 % dels mamífers urbanitzats presentaven conductes diferents de les dels seus congèneres d’àrees rurals. La majoria d’ells "espècies tan diverses com el conill europeu, el senglar, el macaco Rhesus o la fagina" van adoptar un estil de vida nocturn per evitar als éssers humans, i també van ampliar la seua dieta natural en introduir aliments dels humans i van reduir en enorme mesura els seus territoris.

Als Estats Units, aquest tipus de fenòmens també s’han produït, especialment amb els coiots, que són presents en la majoria de les grans ciutats, encara que la metròpoli més associada al coiot urbà és Chicago, on viuen fins 4.000 exemplars. Molts d’ells han après a evitar els cotxes i fins i tot entenen els semàfors, segons els investigadors. També els ossos rentadors han augmentat considerablement a San Francisco, on s’han fet dependents del menjar que els proporcionen els humans i són més propensos a propagar malalties i patir atropellaments.

tracking