SEGRE

LLEURE TRADICIÓ

Retorn a Iesso després de dos anys

El Mercat Romà celebrarà el vint-i-cinquè aniversari amb tres dies de festa del 15 al 17 de juliol || Mig centenar d'activitats programades per fer un viatge en el temps de vint segles

La regidora de Cultura, Agnès Pla, a la presentació de la festa, amenitzada per Esther Gràcia.

La regidora de Cultura, Agnès Pla, a la presentació de la festa, amenitzada per Esther Gràcia.X.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Mercat Romà de Guissona compleix els seus primers vint-i-cinc anys de vida del 15 al 17 de juliol. Per commemorar aquest primer quart de segle les activitats duraran tres dies, en comptes de només un. Tot un repte amb gairebé mig centenar de propostes en les quals Guissona recupera la memòria de com era Iesso fa ara 2.000 anys.

La celebració començarà divendres a partir de les 18.00 amb un mercat d’artesania, espectacles itinerants i el Correbacus, una cercavila en la qual els gegants Bacus, inspirat en el taverner local Jaume Ribalta, i Parra, alter ego del creador de la festa, Miquel Parramon, recorreran els bars de la zona històrica acompanyats d’una banda de música. Dissabte a la nit se celebrarà el tradicional espectacle a càrrec de l’Escola de Dansa Montse Esteve de Guissona que organitza un muntatge en espais emblemàtics de la localitat des dels seus inicis. Com a novetat, els carrers recuperaran la presència dels Passerrels, membres de Centre Excursionista, que en les primeres edicions s’ocupaven d’ambientar la població amb grans escultures amb tocs d’humor

Va començar com una ‘bacanal’ entre amics i s’ha convertit en la festa més emblemàtica de Guissona

El Mercat Romà va nàixer d’una festa organitzada per Miquel Parramon i un grup d’amics l’any 1995, fa 27 anys.

Van quedar a les Fonts de l’Estany vestits de romans i van ambientar el parc com si fos l’antiga Iesso. Va ser la primera Bacanal. L’èxit d’aquesta iniciativa va fer que l’any següent s’ampliés la celebració amb una coreografia de Montse Esteve.

El tercer any els comerciants de la localitat es van sumar a la celebració amb la creació d’un mercat ambientat en com era la població fa vint segles. El projecte va aconseguir també el suport de les entitats locals que van omplir la zona històrica de jocs, exposicions, gastronomia, indumentària i decoracions inspirades en l’època romana.Com a actes previs a la festa romana dilluns 11 començaran els ja tradicionals Capvespres a la romana al costat de la cercavila que torna després de dos edicions suspeses per la pandèmia. També se celebrarà l’arribada de Cèsar i Cleòpatra a la plaça Major amb el seguici i els senadors de la ciutat que donaran el tret de sortida a la festa.

Per a aquesta edició, s’ha realitzat un joc, Memori, en el qual Mneme, mare de les nou muses romanes, acompanya els participants per tota la ciutat de Iesso.La presentació de la festa va tenir lloc aquest dijous a la nit a la plaça Sant Felip Neri a càrrec de l’edil de Cultura, Agnès Pla. L’acte va estar amenitzat per la violinista local Esther Gràcia Rosell.

tracking