SEGRE

ARQUEOLOGIA MEMÒRIA HISTÒRICA

Localitzen una fossa de víctimes de la Guerra Civil a Montferrer i Castellbò

Per ara s'han localitzat sis víctimes

Els arqueòlegs han exhumat quatre dels sis cossos localitzats de moment.

Els arqueòlegs han exhumat quatre dels sis cossos localitzats de moment.AYUNTAMIENTO DE MONTFERRER I CASTELLBÒ.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern, a través de la institució pública del Memorial Democràtic de Catalunya, ha iniciat treballs per exhumar una fossa de víctimes de la Guerra Civil a Canturri, al municipi de Montferrer i Castellbò. Un equip d’arqueòlegs treballarà fins al 30 de setembre per recuperar les restes que posteriorment traslladaran a la Universitat de Barcelona per realitzar estudis antropològics i genètics. L’equip, format per cinc arqueòlegs, va localitzar fins ahir el cos de sis víctimes, quatre d’elles una al costat de l’altra i a tan sols 20 centímetres de profunditat.

Les altres dos estan a més profunditat i encara no són visibles. Treballen als afores de la població, en una zona coneguda com l’Hort de la Font de Cal Grabador. L’alcalde, Albert Marquet, va agrair ahir la col·laboració de la família propietària de l’enclavament i va explicar que quan acabi l’actuació instal·laran una placa en memòria de les víctimes.

Isabel Perera, regidora de Compromís X Montferrer (a l’oposició), va explicar que la casa va servir d’hospital militar durant la guerra i, segons el testimoni de la família, hi podria haver entre vuit i quinze soldats. L’alcalde, per la seua banda, va apostar per “donar compliment” a la Llei de Memòria Històrica i va valorar oferir una sepultura “digna” a les víctimes. Una vegada finalitzats els estudis de l’ADN, els cossos que no puguin ser tornats a les famílies seran enterrats al cementiri de Pallerols amb una placa explicativa.

El treball dels arqueòlegs es basa en una investigació de l’historiador de la Seu Pau Chica per localitzar i documentar fosses comunes de la Guerra Civil i del franquisme a l’Alt Urgell de les quals n’hi podria haver més de 25.

tracking