SEGRE

SALUT

Un terç de les dones voldria demanar la baixa laboral per la regla però només la meitat ho fa

Més de la meitat té por d'aquesta baixa per possibles "conseqüències laborals"

Un 33,49 per cent de les dones ha sentit alguna vegada la necessitat de demanar la baixa laboral o no anar a treballar pels dolors i/o sagnat durant la menstruació.

Un 33,49 per cent de les dones ha sentit alguna vegada la necessitat de demanar la baixa laboral o no anar a treballar pels dolors i/o sagnat durant la menstruació.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 33,49 per cent de les dones ha sentit alguna vegada la necessitat de demanar la baixa laboral o no anar a treballar pels dolors i/o sagnat durant la menstruació, però amb prou feines la meitat (16,89%) ho ha fet, segons una enquesta de la Sociedad Española de Contracepción (SEC) a 1.800 dones entre 15 i 49 anys. L’enquesta, realitzada per l’empresa Sigma Dos entre el 21 de juliol i el 17 d’agost, es produeix després de la decisió del govern espanyol d’incloure en la nova Llei de l’Avortament el dret a baixa laboral per menstruació molt dolorosa i incapacitant.

Es tracta d’una incapacitat temporal assumida per la Seguretat Social des del primer dia, per la qual cosa no suposa cap cost per a les empreses. A més, no exigeix, com sí que es fa amb altres incapacitats temporals comunes, cap temps mínim cotitzat, ni s’estableix un nombre de dies, sinó que són els que necessiti cada dona.

L’estudi revela que el percentatge de dones que necessitava demanar la baixa laboral és substancialment més gran entre les de 20 a 24, anys (50%). La justificació és que les menors de 30 anys experimenten amb més freqüència dificultats derivades del dolor i/o el sagnat: aquest percentatge s’eleva a un 52,59 per cent entre les dones de 20 a 24 anys. Entre les dones menors de 25 anys el percentatge de les que ha sol·licitat la baixa per la menstruació supera el 30 per cent, xifra que també dista molt del percentatge que manifestava la necessitat de fer-ho (50%). L’enquesta ressalta que el 37,6 per cent de les dones té dificultats per fer la seua vida normal a conseqüència del dolor i/o el sagnat.

La mitjana de dies al mes en què les dones veuen limitada la seua activitat a conseqüència del dolor i/o sagnat és de 3 dies. Novament, les menors de 25 anys són les que en més proporció pateixen dolor i/o sagnat durant 4 dies o més. Un 71,2 per cent de les dones enquestades entre 15 i 49 anys reconeix tenir dolor amb la menstruació, mentre que un 45 per cent de les dones necessita utilitzar medicació per al dolor. Aquest percentatge s’eleva, una vegada més, en les dones menors de 25 anys: 60 per cent entre les de 20 a 24 anys i 56 per cent entre les de 15 i 19 anys.

Un 34,39 per cent de les dones enquestades entre 15 i 49 anys refereixen que el sagnat és intens o molt intens durant la menstruació. Aquest percentatge s’eleva en les dones més joves compreses entre els 15 i els 19 anys (39.316) i entre les de 20 a 24 anys (38%).

Por de "conseqüències laborals"

L’estudi, publicat amb motiu del Día Mundial de l’Anticoncepció, adverteix que més de la meitat de les dones (53,7%) considera que demanar la baixa o no annar a treballar durant la regla pot tenir "conseqüències laborals". La proporció de dones que pensa que la baixa pot tenir conseqüències laborals és més gran entre les compreses entre els 20 i els 24 anys (59,5%); les espanyoles (54,6%); i les que tenen estudis universitaris (55,2%) i ingressos alts (59%).

L’enquesta també indica que les dones usuàries del preservatiu manifesten en gran manera (40,29%) la necessitat de demanar la baixa laboral pels dolors i/o sagnat durant la menstruació. El 20,49 per cent de les dones utilitza anticonceptius com a tractament dels símptomes de la menstruació. L’ús màxim d’anticonceptius com a tractament dels símptomes de la menstruació (31%) es produeix entre les dones de 20 a 24 anys.

Un terç de dones que no utilitza anticonceptius està en risc d’embaràs

Encara que el 50,4 per cent de les dones en edat fèrtil declara que mai manté relacions sexuals "sense algun mètode anticonceptiu" i el 20,2 per cent assenyala que no ho fa gairebé mai, el 24,9 per cent reconeix que manté relacions sexuals sense mètode anticonceptiu amb força freqüència.

El 75,78 per cent de les dones espanyoles en edat fèrtil utilitza actualment algun mètode anticonceptiu, mentre que el 22,4 per cent no n’utilitza cap. Aquests percentatges són similars als obtinguts en els anys anteriors.

L’enquesta ha preguntat també quins són els mètodes anticonceptius més utilitzats. El primer continua sent el preservatiu (35,7% de les dones l’utilitza), per davant de la píndola (17%), anell vaginal (1,9%), pegat (0,7%), píndola de només gestàgens (0,8%), implant (1,7%), intramuscular (0,4%), DIU (Coure) (2,9%), DIU (Hormonal) (3,8%), vasectomia (4,7%), lligadura/oclusió trompes (3,8%), coit interruptus (1%), naturals (0,3%) i altres (0,9%).

El 22,4 per cent de les dones no utilitza cap mètode anticonceptiu: el 27,5 per cent d’elles al·lega que no té relacions sexuals, mentre el 35,9 per cent assegura que no necessita utilitzar anticoncepció per infertilitat, menopausa, estan embarassades o tenen desig de gestació, puerperi, etc. Tanmateix, l’enquesta alerta que el 34,3 per cent restant és el percentatge de dones que, malgrat mantenir relacions sexuals, no utilitzen els mètodes anticonceptius. Els experts de la Societat Espanyola de Contracepció ha assenyalat que "són aquestes dones les que realment estan en risc d’embaràs".

El paper dels homes: alguns no volen utilitzar preservatiu

A més, també s’adverteix que el 32 per cent de les parelles que utilitza el preservatiu ho fa de forma inconsistent, és a dir, no "l’utilitza sempre" en totes les seues relacions. Entre els motius esgrimits per al seu ús inconsistent destaquen no estar disponible per ser relacions imprevistes (26%), pèrdua de sensibilitat (19,2%), interromp la relació (12,3%), el preu (12,3%) o perquè l’home no vol utilitzar-lo (12,3%). A més, el 29,1 per cent de les parelles que utilitza el preservatiu com a mètode principal ho fa de forma incorrecta, és a dir, col·locant-lo després que la relació coital s’hagi iniciat.

Un terç de dones ha hagut de prendre la 'píndola de l’endemà'

En consonància, l’enquesta crida l’atenció que el 31,4 per cent de les dones en edat fèrtil ha hagut de recórrer en alguna ocasió a realitzar anticoncepció d’urgència ('píndola de l’endemà').

Tan sols el 15,1 per cent de les dones que té relacions sexuals utilitza de forma habitual (sempre o gairebé sempre) i un 12,4 per cent de forma ocasional el doble mètode, és a dir, l’ús combinat de preservatiu juntament amb un altre mètode eficaç (píndola, anell vaginal, pegat, DIU, implant o injectable) per no només evitar l’embaràs sinó també una Infecció de transmissió sexual (ITS).

Aquesta pràctica tendeix a ser més habitual entre les dones compreses en els intervals de 20 a 24 anys (22%) i 25 a 29 (20,6%), havent-se duplicat pràcticament de l’any 2014 a l’actualitat, segons l’estudi. Així mateix, el 21,8 per cent de les dones que utilitza mètodes hormonals combinats (píndola, anell, pegat) realitza descansos periòdics, la qual cosa els exposa a "risc d’embaràs durant el temps del descans".

Relacions sexuals: cada vegada abans

D’altra banda, l’enquesta apunta que l’edat mitjana d’inici de les relacions sexuals és de 18,3 anys. Aquesta edat d’inici se n’ha anat avançat amb el pas de les generacions, de manera que la mitjana entre les dones menors de 20 anys és de 16,2 anys, davant els 19,7 de les majors de 49 anys. El 86,8 per cent de les dones de 15 a 49 anys ha mantingut relacions sexuals en alguna ocasió. Actualment, el 86,5 per cent manté relacions sexuals amb alguna freqüència.

El 27,6 per cent manté relacions sexuals 1 o 2 dies per setmana, i el 19,5 ho fa 3 o 4 dies per setmana. El 17,9 per cent manté relacions sexuals entre 2 i 3 vegades al mes i el 13,8 per cent ho fa amb menor freqüència.

tracking