SEGRE

ARQUEOLOGIA PROJECTES

Excaven un forn de ferro de l'època romana a Alins

Es tracta d'un element únic al país a causa de les seues dimensions i conservació

El forn de ferro d’època romana trobat al bosc de Virós, a Alins.

El forn de ferro d’època romana trobat al bosc de Virós, a Alins.GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Vall Ferrera està íntimament relacionada amb l’explotació i producció de ferro. L’activitat siderúrgica a la vall es remunta als últims segles de l’imperi romà. D’aquest període s’han documentat una vintena de forns de reducció del mineral de ferro datats entre el segle III i mitjans del segle VI.

Ara, l’arqueòleg Òscar Augé, per encàrrec del Parc Natural de l’Alt Pirineu, ha excavat un forn de reducció i l’ha reproduït a escala 1:1 al bosc de Virós, al municipi d’Alins. El seu bon estat de conservació, les grans dimensions i la possibilitat de més forns a la zona fan d’aquest jaciment un cas únic a Catalunya ja que no hi ha referents similars en una zona de producció no associada a un poblat. El jaciment havia estat documentat per un equip d’investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona entre els anys 2003 i 2004, però fins aquest estiu no s’hi havia realitzat cap excavació.

Han estat els arqueòlegs Òscar Augé i Jose Miguel Gallego els encarregats de la intervenció arqueològica i documentar les restes d’un d’aquests forns. Es tracta de la cubeta, on es dipositava el ferro al final del procés, i que estava excavada directament al terreny natural, i un petit mur de pedra que hi havia al voltant.Ara, a falta dels resultats de les analítiques que han de confirmar les datacions concretes del forn, s’espera trobar més forns de reducció a la zona i l’àrea d’habitatges. El propòsit final és poder consolidar tots els vestigis per fer-los visitables.

Campus d’arqueologia a Algerri

La Universitat Autònoma de Barcelona i l’ajuntament d’Algerri van firmar un conveni per crear el Campus d’Arqueologia de la UAB-Els Trullets d’Algerri en aquest municipi de la Noguera. L’acord té com a objectiu formar estudiants dels graus, màster o doctorats d’Història, Arqueologia i Humanitats en digitalització del patrimoni, gestió de patrimoni i estudi de les societats agràries en època postmedieval. Així mateix, el conjunt dels Trullets podrà disposar de recursos humans i tecnològics de la universitat.

tracking