SEGRE

SALUT

'Generació Borrosa': d'aquí a 10 anys fins a un 70% dels nens seran miops

Un estudi avisa que un 10% d’ells tindrà miopia magna

Una nena a l'oculista.

'Generació Borrosa': d'aquí a 10 anys fins a un 70% dels nens seran miops

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La miopia ha augmentat a nivell mundial de forma significativa i s’espera que el 2050 més del 50 per cent de la població tingui pateixi aquesta condició, el que podria significar que els propers anys un 60 o 70 per cent de la població infantil serà miop i un 10 per cent d’ells desenvoluparà miopia magna, és a dir tindrà més de 6 diòptries, segons les últimes dades aportades per la Universitat de Navarra que, juntament amb Multiópticas, ha presentat el concepte 'Generació Borrosa'.

Per això han posat en marxa una campanya amb el mateix nom amb la finalitat de cridar l’atenció, principalment a pares i mares de nens en edat de desenvolupar miopia, sobre la importància de ser conscients que és un problema visual molt present en l’actualitat així com de transmetre el missatge que la miopia és una condició que es pot controlar i frenar.

El concepte 'Generació Borrosa' pretén referenciar i apel·lar directament a un grup de nens i nenes que no hi veuran bé si no presten atenció a la salut dels seus ulls. Aquesta generació destaca per ser nadius digitals, contínuament hiperconnectats i fent un ús molt prolongat de les pantalles. "Això els porta a ser un grup instantani i accelerat", adverteixen.

Quant a la seua relació amb l’entorn, "crida l'atenció com cada vegada tenen menys relacions interpersonals directes amb els seus familiars i fins i tot amb altres nens i adolescents de la mateixa edat". Aquestes relacions es caracteritzen per estar mediades a través del món digital, per Internet i les xarxes socials, el que dona lloc a una comunicació curta, senzilla i breu.

Així mateix, afirmen que el món digital els ajuda a combatre la solitud o a sentir alegria i plaer; i quant a hàbits, tots ells comparteixen que passen a l’aire lliure menys temps del que està recomanat. "Tendeixen a estar més tancats, desenvolupen una escassa i insuficient activitat física diària, a més de veure alterats els horaris de son," afirmen.

Amb aquest nou terme, Multiópticas pretén apel·lar a un grup de persones amb unes característiques comuns i un estil de vida similar, definint així a una nova generació de la mà d’Elisa Brey, professora de sociologia, opinió pública i del Màster en Estudis Avançats en Comunicació Política, a la Facultat de Ciències de la Informació de l’UCM, i de Marta Domínguez-Pérez, Professora de sociologia urbana i Directora de la Revista de Societat i Infàncies, a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de l’UCM.

"La iniciativa de Generació Borrosa és una aposta per les mirades del futur i per la salut visual de tota una generació que està en perill de patir una condició visual que es pot evitar i prevenir. Volem ajudar el públic a realitzar un exercici de conscienciació i prevenció d’aquesta problemàtica que cada vegada és més habitual", explica Carlos Crespo, director general de Multiópticas.

Les dades de la universitat evidencien també les conseqüències que pot tenir en el dia a dia no tractar o prevenir la miopia de forma adequada, ja que aquests nens poden arribar a patir altres problemes oculars greus en el futur. A més es demostra que la miopia és una condició complexa multifactorial on a més de trobar factors genètics i patològics, l’estil de vida i els hàbits visuals juguen un paper essencial en l’augment i progressió de la condició.

Entre les recomanacions recorden la necessitat d’augmentar el temps en activitats a l’aire lliure; potenciar ambients en els quals hi hagi llum natural i moderar el temps d’ús de pantalla. A més, en les hores de lleure i estudi, intentar descansar la vista de les pantalles amb el mètode 20-20-06. Això consisteix que cada 20 minuts es faci un petit descans de 20 segons, mirant a més de 6 metres. Finalment, la distància a la qual s'han d'utilitzar els dispositius com mòbils, ordinadors i tauletes, així com la distància a la qual els nens llegeixen i escriuen no haurien de ser mai inferiors a 30 cm.

tracking