SEGRE

Aquests són possibles fraus amb dècims del sorteig de Nadal

Dècims de loteria de Nadal.

Dècims de loteria de Nadal.María José López / Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

FACUA-Consumidors en Acció alerta els usuaris davant dels fraus que poden patir amb els dècims o participacions del sorteig de la Loteria de Nadal que se celebra aquest dijous 22 de desembre al Teatro Real de Madrid. Segons detalla l’organització, entre les estafes més habituals es troba la compra de dècims amb el reclam que s’estalviaran el pagament dels impostos corresponents o bé amb el de l’entrega de quantitats superiors per part dels possibles compradors dels bitllets. "Aquesta compra resulta ser una pràctica fraudulenta que té per objectiu blanquejar diner negre, i per tant, es tracta d’un delicte. A més, suposa una infracció tributària per a l’afavorit", explica FACUA, que assenyala que, en cas d’inspecció, serà molt complicat demostrar l’origen dels fons, podent comportar una acta que ocasionarà una important sanció.

En aquest sentit, si es rep una oferta d’aquest tipus, l’associació aconsella als usuaris afavorits que posin aquestes pràctiques en coneixement de la policia, ja que "suposen un frau a la Hisenda Pública espanyola, a més d’una trampa que pot provocar la pèrdua de més de la meitat de l’import guanyat". Així mateix, FACUA adverteix que de ser multat per la comercialització del bitllet premiat, la sanció a què s’enfronten els usuaris pot superar en més de la meitat l’import guanyat, mentre que el defraudador que compri eldècim en qüestió sí podrà acreditar el caràcter lícit dels diners mitjançant el bitllet.

D’altra banda, subratlla que una altra irregularitat a què s’enfronten els usuaris de cara al sorteig té a veure amb la participació i la demanda de dècims. En concret, el donar només 15 o 30 dies per cobrar les participacions. En aquest punt, recorda que les participacions de la Loteria de Nadal no poden fixar per al cobrament dels dècims premiats un termini inferior als tres mesos establerts en la normativa. Així ho contempla la Instrucció General de Loteries, que, al seu article 22, indica que "el dret al cobrament de premis caduca als tres mesos, comptats des de l’endemà al del sorteig a què corresponguin". "La venda de participacions de loteria venudes per associacions, empreses o penyes també està subjecta a aquesta normativa, per la qual cosa, sigui quin sigui el termini indicat en elles", afirma FACUA, que recorda que els emissors de les participacions no poden negar-se a abonar els premis al·legant que s’indicava que el termini era inferior al que en realitat marca la legislació.

Igualment, l’associació avisa que pot donar-se la situació que els responsables assenyalin ara, una vegada premiat, que han venut més participacions de les que corresponien a un dècim. "Els particulars o empreses que de forma fraudulenta hagin dispensat més de les corresponents a un únic dècim, estan obligats per llei a pagar la totalitat del possible premi a cadascun dels participants", afirma.

ERRORS EN IMPRIMIR LES PARTICIPACIONS

Si una vegada realitzat el sorteig de la Loteria de Nadal, els responsables indiquen que el número imprès era erroni, alerta que és un frau. "En cas que l’entitat que hagi venut les participacions cometés un error en treure-les en paper, els consumidors poden exigir-los que assumeixin el pagament dels premis, tret que amb prou antelació al sorteig s’hagin dut a terme mesurades suficients per aclarir l'errada", assegura. L’associació recorda que es tracta d’un conflicte que pot ser denunciat perquè els tribunals de justícia aclareixin si cal abonar o no els premis de participacions amb errors. En el cas de compartir dècims amb familiars, amics o companys de feina, l’associació adverteix que per demostrar que es compartien, el millor és tenir imprès el dècim amb els noms i firmes dels participants. Així mateix, pot servir també com a prova l’encreuament de correus electrònics o missatges de WhatsApp o Telegram per part dels participants, encara que dependrà que el contingut dels mateixos deixi clar que tots havien compartit el dècim.

FACUA recorda que la tributació es manté igual que en l’últim sorteig. Els premis de la Loteria de Nadal estan exempts d’impostos sempre que no siguin majors de 40.000 euros. A partir d’aquesta quantia el gravamen serà del 20%, però només per la quantitat que superi el màxim exempt. La tributació, a més, no és acumulable. Si és agraciat per diversos premis, l’usuari no haurà de pagar impostos per cap d’ells mentre no en superin cada un, de forma individual, els 40.000 euros.

FACUA avisa que el sorteig de Nadal no es deslliura dels denominats ciberdelinqüents. Els usuaris poden rebre missatges en els seus correus electrònics que, en la majoria dels casos, els indiquen que suposadament han estat guanyadors i per cobrar el premi han d’abonar una taxa. L’associació recomana no fer atenció a aquest tipus de correus, que l’únic que busquen és estafar a la víctima perquè li faciliti les seues dades personals, inclosos els bancaris o informació de les seues targetes de dèbit o crèdit. Així, aconsella que, en cas d’haver estat víctima d’aquest frau, es denunciïn els fets davant de la policia.

tracking