SEGRE

VIOLÈNCIA MASCLISTA

Una dona és assassinada per la seua parella al bar que regentava a Bilbao

Una dona és assassinada per la seua parella al bar que regentava a Bilbao

Una dona és assassinada per la seua parella al bar que regentava a Bilbao

Una dona és assassinada per la seua parella al bar que regentava a BilbaoEFE/ Miguel Toña

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dona de 45 anys ha mort aquest dimecres apunyalada presumptament per la seua parella sentimental al bar que ella regentava al carrer San Francisco de Bilbao i es converteix en la novena víctima mortal de violència masclista aquest mes de desembre i la 47 a Espanya aquest 2022.

El departament de Seguretat del Govern Basc ha informat de la detenció d’un home de 44 anys com a presumpte autor d’aquest "homicidi masclista" a l’interior de l’establiment hoteler.

L’alcalde de Bilbao, Juan María Aburto, ha condemnat el que ha qualificat de "crim masclista" i ha convocat per a aquest dijous una concentració de repulsa.

Segons els testimonis dels veïns recollits al lloc dels fets, el crim s’hauria produït en la nit d’aquest dimarts a la Taverna Hilargi, però no s’ha descobert fins que aquest matí el suposat agressor, un home de 44 anys de nacionalitat boliviana i pel que sembla parella sentimental actual de la morta, l’ha comunicat a la Policia Municipal, que ha procedit a la seua detenció.

Posteriorment l’han posat a disposició de l’Ertzaina, cos que s’ha fet càrrec de la investigació i recollida de proves d’aquest crim, que eleva a 9 les morts a Espanya per violència masclista el mes de desembre, encara que és el primer que es registra a Euskadi en tot els 2022, segons ha informat EFE l’Institut Basc de la Dona, Emakunde.

La víctima, de nom Rebeca i també boliviana, regentava la taverna des de fa uns tres mesos, segons ha explicat la propietària del local que l’hi havia llogat.

El seu suposat agressor, de nom Lionel, és lampista de professió i té un fill d’una anterior relació sentimental, segons han comentat al lloc coneguts de la parella i veïns del barri.

Després d’informar l’home de l’ocorregut a la Policia Municipal, agents d’aquest cos i de l’Ertzaina s’han desplaçat cap a les 9 d’aquest matí fins la taverna, on han trobat el cos sense vida de la dona i han procedit a la recollida de proves.

Cap a les 12 del migdia, el Jutjat de Guàrdia de Bilbao ha ordenat l’aixecament del cadàver i el seu trasllat al Instituto Anatómico Forense per realitzar l’autòpsia, i l’Ertzaina ha procedit a tancar i precintar el lloc del crim.

L’Ajuntament de Bilbao, la Diputació de Bizkaia, les Juntes Generals del territori, l’Institut Basc de la Dona-Emakunde, l’Associació de Municipis Bascos-Eudel, el delegat del Govern al País Basc, Denis Itxaso, i el secretari general del PSE-EE, Eneko Andueza, han condemnat aquest crim masclista i demanat a la societat que secundi la concentració de repulsa convocada per a aquest dijous pel consistori.

Amb aquest assassinat, s’elevarien a 9 les morts de dones en mans de les seues parelles o exparelles a Espanya en el que va de desembre, el mateix dia en què el Ministeri d’Igualtat ha reunit a Madrid un comitè de crisi per analitzar el repunt d’aquest tipus de crims.

També eleva a 47 les víctimes mortals des de començament d’any a Espanya i la primera que es produeix a Euskadi.

A Espanya, l’any passat va acabar amb la xifra més baixa de la sèrie històrica. Fins a finals d’aquest últim mes novembre, les xifres registraven una tendència a la baixa, amb 38 víctimes mortals, però els assassinats de les últimes setmanes han convertit a desembre el mes amb més morts masclistes de l’any.

El 016 atén a totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 52 idiomes diferents, igual com el correu 016-online@igualdad .gob.és. També es fa atenció mitjançant WhatsApp a través del número 600000016, i els menors poden dirigir-se al telèfon de la Fundació ANAR 900 20 20 10.

En una situació d’emergència, es pot cridar al 112 o als telèfons de la Policia Nacional (091) i de la Guàrdia Civil (062), i en cas de ser impossible realitzar una trucada, es pot recórrer a l’aplicació ALERTCOPS, des de la qual s’envia un senyal d’alerta a la Policia amb geolocalització.

tracking