SEGRE

FORMACIÓ RAMADERIA

Il·lusió per aprendre el pasturatge

Tretze persones, vuit de les quals dones, comencen un nou curs a l'Escola de Pastors de Catalunya, a Enviny || En quinze anys, el centre ha facilitat feina a 142 dels 247 alumnes

Una de les joves que s’han format a l’Escola de Pastors de Catalunya, a Enviny.

Una de les joves que s’han format a l’Escola de Pastors de Catalunya, a Enviny.ESCOLA DE PASTORS DE CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tretze persones, vuit de les quals dones, començaran la setmana que ve un nou curs a l’Escola de Pastors de Catalunya, ubicada a Enviny, al Pallars Sobirà. Des del 2008 s’han format en aquesta escola 247 persones en l’àmbit de la ramaderia extensiva, de les quals 142 (61,8%) es dediquen a dia d’avui al sector primari i 54 més (22%) estan en procés de fer-ho. “De les persones que es dediquen a la ramaderia ovina, aproximadament la meitat treballen per a tercers, ja sigui a la finca o com a pastors de muntanya.

L’altra meitat ha iniciat un projecte propi en una petita finca, en la qual transformen el seu producte i el venen directament”, expliquen des de l’Escola de Pastors de Catalunya, al mateix temps que van apuntar que “cada vegada trobem més persones que es dediquen als serveis ambientals amb bestiar: redueixen la massa combustible dels boscos per mitigar el risc de grans incendis forestals”. Malgrat aquest interès creixent per ser pastor −en els seus quinze anys d’història han rebut més de 600 sol·licituds–, el sector s’enfronta a reptes que “des de l’Escola de Pastors contribuïm modestament a encarar, més enllà de la formació, tractant temes com l’accés a la terra, el traspàs de finques extrafamiliars, l’acompanyament abans d’emprendre un projecte i una borsa de treball i oportunitats”

Cada vegada més pastors es dediquen a reduir la massa combustible dels boscos per evitar incendis

Dels tretze alumnes que aquest dilluns vinent emprendran un nou curs, només un 38 per cent ve de tradició familiar pagesa. La mitjana d’edat dels participants és de vint-i-nou anys i un 62% són originaris de zones urbanes.

Així mateix, gairebé la meitat té estudis universitaris (46%), un 38 per cent estudis de grau mitjà i un 15% el graduat escolar. Sis de cada deu alumnes treballaven en el moment de fer la sol·licitud, fet que “demostra la seua vocació i ganes d’emprendre un camí en el món de la ramaderia extensiva, de la pagesia”. També destaca una major presència de dones que volen ser pastores, aquest any vuit.

En aquest sentit, denuncien la “tradició invisibilitzada de la dona rural” i destaquen la importància de reconèixer el paper imprescindible que juguen en el desenvolupament del territori. Com cada any, també hi participen nombroses explotacions que duen a terme el paper de tutors. I és que, segons apunten des del centre formatiu, “el model d’explotació que acull l’alumnat mira de respondre cap a un model extensiu, de producció tradicional i/o ecològica, de gestió familiar i en la qual s’arribi a fer una venda directa del producte”.

tracking