SEGRE

INICIATIVES EDUCACIÓ

Els nens opinen de violència masclista

Alumnes del col·legi Arnau Berenguer del Palau d'Anglesola participen en un estudi per prevenir aquesta xacra || El 10 per cent de menors ha patit situacions d'aquest tipus a casa

L’Aleix, el Ferran i la Mar, al centre, són tres dels joves del Palau d’Anglesola.

L’Aleix, el Ferran i la Mar, al centre, són tres dels joves del Palau d’Anglesola.ESCOLA ARNAU BENERENGUER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un grup d’alumnes del col·legi Arnau Berenguer del Palau d’Anglesola i joves membres d’El Consellet, una iniciativa de l’ajuntament de la mateixa localitat en el qual es reuneixen joves per proposar iniciatives per al municipi, han participat en el projecte SomAquí! de l’Observatori Social de la Fundació La Caixa, amb la direcció científica del grup d’investigació en Infància, Joventut i Comunitat - Liberi de la Universitat de Girona (UdG). L’objectiu principal d’aquest projecte ha estat l’elaboració d’una guia d’actuació aplicable als centres educatius per ajudar a posar fi a la violència masclista que els joves viuen a casa. L’Aleix, la Txell, l’Arnau, la Berta, el Ferran, la Mar i la Laia són els joves del Palau d’Anglesola que van participar en aquest estudi.

“Ens va fer molta il·lusió que pensessin en nosaltres. Els nois i noies han après molt durant aquests tres anys de treball”, va explicar a SEGRE Míriam Solé, Educadora Social que acompanya El Consellet, al vídeo compartit per la UdG. Els resultats de les entrevistes fetes als joves alumnes mostren que el 10% ha viscut una situació de violència masclista a casa.

El 92,2% dels participants han sentit a parlar de violència masclista al col·legi, els mitjans de comunicació, internet o per la seua mare. I encara que identifiquen inequívocament la violència sexual i física, tenen dubtes davant de les formes de violència psicològica, vicària i econòmica.Les dades obtingudes mostren que el 48,9% no es quedaria mai immòbil davant d’aquesta situació i el 65,3% no ho mantindria en silenci. Els nens afirmen que recorrerien a la policia (74%), als familiars (70%) o a un telèfon d’emergències (68%) abans que als docents (40%).

No obstant, el 59% es plantejaria no demanar ajuda si això pogués tenir conseqüències per a la seua mare. Hi ha grans diferències en les respostes entre els infants que han patit violència a casa i els que no, i els primers més pessimistes a l’hora de demanar ajuda.Per la seua banda, l’enquesta realitzada a docents revela que, aquest curs, el 90,9% del professorat ha parlat amb l’alumnat sobre la violència física; el 78,2%, de violència sexual; el 76,4%, de violència psicològica. En canvi, la violència econòmica l’han tractat només el 10,9% de les persones enquestades.

Els docents mostren satisfacció, amb una nota de 7 sobre 10, sobre com s’aborda la problemàtica de la violència masclista als seus centres educatius, encara que comparteixen que caldria treballar sobre com afrontar aquesta problemàtica amb especialistes.

tracking