SEGRE

El telescopi Hubble mostra amb detall com un forat negre devora una estrella

Frame del vídeo de la NASA que mostra com el forat negre engoleix l'estrella.

El telescopi Hubble mostra amb detall com un forat negre devora una estrella

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El telescopi Hubble ha captat amb detall els últims moments d'una estrella, devorada per un forat negre.  El fenomen ha passat, o més ben dit, va passar, al centre de la galàxia ESO 583-G004, situada a 300 milions d'anys llum de la Terra, però no s'ha pogut veure fins ara, el temps que la llum ha trigat a arribar fins a nosaltres.

Quan una estrella s'acosta massa a un forat negre aquest l'atrapa amb la seva gravetat, i després comença un procés anomenat de disrupció (o interrupció) de marees. L'esdeveniment s'anomena així per la semblança amb els efectes d'interacció gravitatòria entre la Terra i la Lluna que causen les marees. Només que en aquest cas, la gran tirada gravitatòria deforma el cos atret (en aquest cas una estrella) fins al punt de polvoritzar-la. L'hidrogen, carboni i algun altre element més que l'estrella deixa darrere seu queden orbitant el forat negre, formant un anell en forma de rosquilla. Aquesta és la fase de la disrupció que ha pogut observar el Hubble.

La importància d'aquest esdeveniment és que com que l'enorme distància fa impossible poder fotografiar l'esdeveniment directament, el Hubble l'ha observat a través de llum ultraviolada, que pot proporcionar molta més informació sobre l'esdeveniment que la llum dels raigs X, amb què aquests fenòmens còsmics acostumen a observar-se.

tracking