SEGRE

Justícia treballa en reformar la llei del 'només sí és sí' però encara sense esborrany

Igualtat presenta un pla d’urgència per protegir les víctimes de violència sexual i implementar la norma

Imatge d’arxiu d’una concentració contra la violència masclista a Lleida.

Imatge d’arxiu d’una concentració contra la violència masclista a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Justícia treballa en la reforma de la llei del 'només sí és sí' "des del punt de vista tècnic i de manera rigorosa", però assegura que no compta encara amb cap proposta definitiva ni esborrador. Fonts de Justícia han assenyalat a l’agència EFE que, encara que la ministra Pilar Llop ja va admetre fa unes setmanes que la llei estava tenint efectes indesitjats, no hi ha de moment cap document sobre la taula que es pugui analitzar al si del govern de coalició.

Moncloa ha reconegut aquest cap de setmana la necessitat de reformar la llei de garantia integral de la llibertat sexual per revertir la rebaixa de condemnes a agressors sexuals, si bé el Ministeri d’Igualtat ha advertit que cap canvi penal no pot frenar les revisions de condemnes, ja que són conseqüència "de la incorrecta aplicació del dret transitori i de la pròpia llei". Des de l’Executiu asseguren que els dos partits del govern de coalició, "amb plena sintonia", són conscients dels efectes indesitjats generats per l’aplicació de la llei, amb la revisió de condemna a agressors sexuals, i volen contribuir junts a resoldre-la. Abordar amb responsabilitat aquesta situació, incideixen des de Moncloa, requereix deteniment, perquè és complexa. "Justícia continua treballant des del punt de vista tècnic i de manera rigorosa", assenyalen des del departament que dirigeix Llop, encara que afegeixen que no tenen "cap proposta definitiva ni esborrador".

Igualtat no veu la reforma penal una solució a les revisions de la llei i insisteix en errors d’aplicació

El Ministeri d’Igualtat no creu que una reforma penal sigui la solució per frenar les revisions de penes a violadors que està provocant la Llei del 'només sí és sí' i considera que aquesta situació és conseqüència d’una incorrecta aplicació del dret transitori de la pròpia llei, segons han explicat a Europa Press fonts del departament. Les mateixes fonts apunten que, els experts en la matèria i el govern de coalició comparteixen aquesta postura i, per això, Igualtat ha proposat com a solució possible un Pla de mesures per a l’especialització judicial, la formació en violències sexuals i l’increment d’efectius per a la protecció de les dones, tal com, segons han apuntat, es va fer per a l’aplicació de la llei contra la violència de gènere aprovada el 2004.

Entre les mesures que recull aquest Pla, que criden a posar en marxa de manera urgent, està doblar els jutjats exclusius de violència sobre la dona ampliant les seues competències als delictes contra la llibertat sexual; reforçar la Fiscalia de violència sobre la dona i ampliar les seues competències a les violències sexuals; garantir l’assistència jurídica gratuïta a les mates i incloure-les al Servei d’Atenpro des del 2023; reforçar les unitats de valoració forense integral; o fer formació especialitzada en violència contra les dones a tot el personal de l’Administració de justícia i Interior així com de l’Educació i de la Sanitat.

De la mateixa manera, recull la necessitat d’implementar els ajuts a víctimes de violències sexuals; de crear el servei d’atenció psicològica i psiquiàtrica especialitzada en violència sexual en el Sistema nacional de Salut per a la completa recuperació de les víctimes a llarg termini; d’incrementar el nombre d’agents que Interior dedica de forma exclusiva a la protecció de les dones que pateixen violència contra les dones ampliant les competències de les unitats especialitzades als delictes contra la llibertat sexual; o implementant els punts violeta a totes les dependències i instal·lacions públiques.

Fonts d’Igualtat assenyalen que el Ministeri veu imprescindible frenar qualsevol intent de la dreta per tornar al model anterior, basat en la violència i la intimidació i que exigia a les dones passar per un calvari probatori per poder demostrar les violències sexuals exercides contra elles.

tracking