SEGRE

SALUT

Les faltes de medicaments van augmentar un 150% el 2022, afectant 403 presentacions, segons els farmacèutics

Les xifres, tanmateix, no són tan altes com les d’abans de la pandèmia, el 2019

Pastillas

PastillesBanc d'imatges Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les incidències en el subministrament de medicaments van augmentar durant 2022 en un 150 per cent, afectant un total de 403 presentacions, segons les dades del Centre d’Informació sobre el Subministrament de Medicaments (CISMED), presentats aquest dimarts pel Consell General de Col·legis Farmacèutics (CGCOF).

Segons ha detallat en roda de premsa el director dels Serveis Farmacèutics del CGCOF, Antonio Blanes, durant 2022 s’han identificat setmanalment més de 70 medicaments amb faltes d’'estoc' significatives, tant a nivell nacional com a local. Aquesta incidència de subministrament té una durada mitjana d’entre 4 i 5 setmanes.

Les xifres han estat clarament pitjors fins i tot que en els anys de pandèmia: el 2020, la mitjana setmanal era de 41 medicaments amb falta de subministrament i el 2021 de 28. "No hem assolit les xifres de 2019 però la tendència torna a ser a l’increment. És preocupant que la tendència torni a ser a l’alça", ha lamentat. Així, s’ha trencat l’evolució al descens que s’havia produït durant 20219: l’any 2020 es va produir una baixada del 50,1 per cent de les incidències i el 2021 del 54,7 per cent.

Segons les dades de CISMED, tots els grups terapèutics de medicaments es van veure afectats, però destaquen els destinats al sistema nerviós, amb un 20 per cent; i cardiovascular, amb un 19 per cent dels medicaments afectats. Altres fàrmacs molt afectats són els antihipertensius tipus IECA, amb un 8 per cent; i antiinflamatoris i analgèsics amb un 7 per cent. En qualsevol cas, l’expert ha postil·lat que aquests grups de fàrmacs tenen "moltes presentacions", per la qual cosa la "majoria" de faltes de subministrament "es poden solucionar".

A més, Blanes ha destacat dos grans grups de medicaments que han experimentat un increment significatiu en les faltes de subministrament durant 2022: els antibiòtics pediàtrics i els antidiabètics. Quant als antidiabètics, ha assenyalat que, com sol ser habitual, també s’han produït incidències al llarg de 2021 i 2022. Però el problema és més greu per als antidiabètics anàlegs del GLP-1, que tenen l’efecte de pèrdua de pes. "Veiem clarament que hi ha hagut un increment tremend en les incidències de subministrament", ha argumentat.

D’altra banda, l’expert ha posat com a exemple l’amoxicil·lina pediàtrica, que davant de la falta d’'estoc' s’està utilitzant la presentació adulta a menor dosi per als nens. Blanes ha explicat que tots els anys es produeix un problema de subministrament, amb "pics" a l’estiu i tardor, quan hi ha més contacte entre els nens. Però el 2022 la situació ha estat encara pitjor. "S’ha produït un increment significatiu en les faltes de subministrament de medicaments antibiòtics amb amoxicil·lina pediàtrica que s’estén a aquest inici d’any", ha esgrimit.

El president del Consell General de Col·legis Farmacèutics, Jesús Aguilar, s’ha mostrat obert que les mateixes farmàcies puguin realitzar les fórmules magistrals d’amoxicil·lina pediàtrica, tal com estan fent a França. "No tingui el més mínim dubte que les farmàcies espanyoles podrien fer-les", ha reivindicat.

"EL 90% DE FALTES DE SUBMINISTRAMENT SE SOLUCIONEN AMB UN MEDICAMENT IGUAL"

Aguilar ha insistit que aquestes incidències en el subministrament de medicaments no assoleixen les xifres d’abans de la pandèmia, el 2019. "Però cada falta ens preocupa, perquè darrere de cada medicament hi ha un pacient," ha assegurat. El president dels farmacèutics ha llançat un missatge de tranquil·litat i ha recalcat que "en 9 de cada 10 ocasions el farmacèutic pot substituir per un medicament igual". D’aquesta forma, aquells medicaments que no tenen alternativa serien "el 10 per cent d’un total de 6.000 presentacions", és a dir, unes 600.

Per això, Aguilar ha instat a "no alarmar els ciutadans". "Els ciutadans han d’estar tranquils. És baix control. El problema ho tenim nosaltres a l’hora de buscar el medicament, no els ciutadans. Però entenem que el podem millorar i ajudar a trobar aquests medicaments davant de la falta de subministrament", ha defensat.

En aquest sentit, Aguilar ha suggerit que aquesta falta d’'estoc' "es solucionar encara més si s’ampliessin les actuacions extraordinàries del farmacèutic comunitari per evitar la interrupció d’un tractament en situacions excepcionals, com són les ocasionades per problemes de subministrament, i com es va habilitar excepcionalment amb les amoxicil·lines pediàtriques".

Sobre les raons per les quals es produeixen aquestes faltes de medicaments, Aguilar ha afirmat que "les causes són múltiples i complexes", i que "no és un problema espanyol, sinó també europeu i fins i tot global". "És un problema multifactorial. Hi ha escassetat de principis actius, concentracions de fabricació de medicaments en una sola planta, estratègies de preus, increments puntuals de la demanda, així com l’actual crisi de matèries primeres que afecten fins i tot als materials d’embalatge", ha afirmat.

Finalment, ha incidit que els farmacèutics, encara que no són "responsables de la situació", són "proactius generant solucions". Per exemple, ha citat el cas de CISMED, amb gairebé 10.000 farmàcies que informen cada dia dels medicaments amb problemes.

FARMAHELP

Durant la presentació de les dades de CISMED s’ha anunciat també el llançament d’una nova campanya l’objectiu de la qual és completar el desplegament a tot Espanya de Farmahelp, una eina que connecta a les més de 22.000 farmàcies i ajuda al pacient a localitzar un medicament en una altra farmàcia propera quan no es disposa del mateix, en cas d’urgència. En la primera fase de prova, Farmahelp ha explicat amb prop de 6.000 farmàcies adherides i ha permès en aquest testejo localitzar més de 3.000 medicaments cada mes, garantint així la continuïtat dels tractaments.

El vicepresident del Consell General de Col·legis Farmacèutics, Juan Pedro Rísquez, ha detallat que en l’actualitat Farmahelp compta ja amb 5.700 farmàcies adherides, que estan localitzant més de 3.000 medicaments cada més. Rísquez ha defensat la rellevància de Farmahelp, "un servei col·legial gratuït fàcil, no invasiu i que respecta la privacitat de farmacèutics i pacients". Així mateix, Rísquez ha explicat el contingut de la campanya amb el lema 'Si no el tens, Farmahelp ho troba', dirigida a aconseguir que més farmàcies s’adhereixin a aquesta eina.

A fi d’estendre'n l'ús, els farmacèutics han presentat aquest dimarts una campanya per promocionar l’adhesió i l’ús de l’eina, ja que hem vist que com més farmàcies utilitzen la plataforma més augmenta la possibilitat de trobar el medicament i garantir així la continuïtat dels tractaments als pacients", ha assenyalat Rísquez.

tracking