SEGRE

METEOROLOGIA

La marmota Phil pronostica sis setmanes més d'hivern

Després de sortir del cau i veure la seua ombra, ha tornat a la cova

Imatge d'arxiu d'una marmota.

La marmota Phil pronostica sis setmanes més d'hivern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La marmota Phil, de la localitat de Punxsutawney a Pennsilvània (Estats Units) ha pronosticat que el temps hivernal durarà sis setmanes més, ja que després de sortir del cau i veure la seua ombra, ha tornat a la cova. La marmota més famosa del món surt cada 2 de febrer en una popular festa que aquesta petita localitat celebra des de fa 130 anys. La cerimònia ha començat entorn de les 11.00 hores en horari espanyol amb actuacions musicals i espectacles. Ha estat. cap a les les 13.00 hores quan han treut Phil del cau i aquesta, en ser un dia assolellat, ha vist la seua ombra i ha tornat a l'amagatall.

El pronòstic, sense cap rigor científic, apunta que la primavera no arribarà abans d'hora i que el temps hivernal s’allargarà sis setmanes més, fins mitjans de març, quan començarà la nova estació. La 'fiabilitat’ d’aquest mètode consisteix que si el dia està ennuvolat, la marmota, en sortir no veurà la seua ombra i es quedarà fora, mentre que si es tracta d’un dia assolellat, la veurà i tornarà al cau. Si no veu l’ombra se suposa d’acord amb aquesta tradició nord-americana que l’hivern acabarà aviat i la primavera arribarà avançada, i al contrari. L’any passat, Phil va pronosticar també que l’hivern duraria sis setmanes més.

El pronòstic coincideix amb la tradicional dita catalana 'Si la Candelera riu, l'hivern es viu, si la Candelera plora l'hivern es fora', al constatar que si el dia és assolellat l'hivern durarà més. que no pas si el cel està ennuvolat. 

La tradició de la marmota procedeix de la celebració cristiana del Día de les Candeles, que té lloc el 2 de febrer. Aquell dia els cristians portaven les espelmes a l’església per beneir-les ja que creien que així les seues cases quedarien beneïdes durant la resta de l'’hivern.

tracking