SEGRE

OBITUARI MODA

Mor el dissenyador de moda Paco Rabanne als 88 anys

Mor el dissenyador de moda Paco Rabanne als 88 anys

Mor el dissenyador de moda Paco Rabanne als 88 anysEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dissenyador Paco Rabanne ha mort aquest divendres als 88 anys al seu domicili de Portstall, al nord-oest de França, ha confirmat a EFE fonts de la firma de moda que va fundar.

Francisco Rabaneda i Cuervo (el seu veritable nom), va nàixer el 18 de febrer de 1934 a la localitat espanyola de Passatges, al País Basc, i va acabar fent una gran carrera|cursa de modista i creador de perfums sobretot a França. A finals dels anys 60 va començar la col·laboració entre el dissenyador i la companyia de moda i bellesa Puig, que finalment va adquirir la firma en 1986.

Presumia de ser un visionari, però no només al món de la moda. A més de confeccionar el vestit més car de la història en els 60, introduir el metall a la roba i vestir a les estrelles del moment, Paco Rabanne era un home místic que assegurava estar en contacte amb altres dimensions.

Juliol de 1978. La televisió francesa li dedica una franja a la seua secció "Carta oberta a l’any 2000". Rabanne és la persona indicada per parlar-ne: amb els seus vestits metal·litzats (Coco Chanel l’anomenava "El metal·lúrgic"), concebuts gairebé com a armadures, és qui més proper es troba al segle XXI. Amb teixits de cuir d’efecte iridescent, paper i alumini -que modelava inspirant-se en les escultures d’Alexander Calder o César, Rabanne-, va vestir Elizabeth Taylor, Jane Birkin, Brigitte Bardot, Jane Fonda, Audrey Hepburn o Françoise Hardy, per a qui va idear un vestit d’or i diamants. Aquest minivestit, de tall recte i màniga llarga, pesava nou quilos i tenia mil plaques d’or. Va ser la peça més cara del món creada fins la data.

Darrere del nom artístic d’aquest perfumista i 'couturier', s’amagava Francisco Rabaneda i Cuervo. La seua mare, costurera en cap del taller de Cristóbal Balenciaga en Sant Sebastià, era una dona avantguardista que havia escandalitzat la burgesia donostiarra perquè portava els cabells curts i els vestits sense cotilla de Paul Poiret. "Va ser ella qui em va introduir el gust per la rebel·lia", deia. El seu pare, coronel de les forces republicanes, va ser afusellat el 1939, la qual cosa va forçar la família a abandonar Espanya i exiliar-se a França, on van arribar passant penúries, internats en camps de concentració del sud-est.

ARQUITECTE DE LA MODA

La moda, que havia mamat, es va imposar aviat en la seua vida: va finançar els seus estudis d’Arquitectura a l’Escola Nacional de Belles Arts de París amb croquis de dissenys que enviava a les revistes de moda, dibuixos d’accessoris i creacions que ja avançaven l’estil Rabanne: geomètric, minimalista i depurat. Als anys 60, quan va començar firmant com a Frank Rabanne, els seus accessoris fets a mà eren venuts als seus col·legues de l’alta moda francesa, des de Balenciaga fins Givenchy, passant per Nina Ricci o Pierre Cardin.

Encara que sens dubte el moment clau de la seua carrera va ser la presentació de la seua primera col·lecció, Manifest, el 1966: "12 vestits impossibles de vestir en materials contemporanis". Aquella moda futurista va deixar aclaparat l’"establishment" i en ocasions avorrit món dels salons de moda. Dos mesos després va tornar a revolucionar la indústria amb el primer espectacle-desfilada de la història, una col·lecció d’estilismes estiuencs mostrats per les ballarines del cabaret Crazy Horse, conegut pel seu estil "western".

Les seues creacions de roba van ser completades amb una creixent col·lecció de perfums que avui -com en tantes cases de moda- representa la riquesa de la marca, que està en mans de la multinacional Puig.

Rabanne es va retirar de les passarel·les el 1999 i la seua firma va quedar als llimbs durant més d’una dècada, amb fitxatges que van fracassar en el seu intent per revitalitzar-la. Però el 2013, l’arribada del francès Julien Dossena va aconseguir tornar a posicionar la marca revisitant els èxits de 1960.

EXCÈNTRIC FORA I DINS DE PASSAREL·LES

Excèntric en la moda i en la vida real, Rabanne va publicar diversos llibres sobre les seues experiències paranormals i defensava haver tingut diverses vides: haver conegut Jesús, Lluís XIV, haver vist extraterrestres i haver assassinat Tutankamon. Assegurava tenir en realitat 75.000 anys.

Va reduir les seues prediccions en públic a partir de l’any 2000, després d’haver augurat (i no encertat) que una estació espacial s’estavellaria contra París l’agost de 1999, però va continuar compartint les seues visions i estrafolàries idees en revistes especialitzades. Amb Rabanne, reconegut amb els mèrits més importants a França i divinitzat per tots els seus successors al món de la moda, se n’ha anat un dels últims testimonis d’una època.

tracking