SEGRE

L'OCU alerta de la presència d'arsènic en arròs i productes derivats

Arròs a la cassola

Arròs a la cassola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’arsènic és un metall pesant que s’origina com a conseqüència de processos naturals, des d’erupcions volcàniques a incendis forestals o erosió de roques i minerals, o com a resultat de l’activitat humana: emissions industrials, la producció d’energia a partir de combustibles fòssils, ús com a conservant, herbicida o insecticida. Pot arribar al nostre organisme per la ingesta d’aliments i aigua i en principi no cal alarmar-se, sempre que no s'abusi d'aquests aliments.

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha analitzat 136 mostres de diferents varietats d’arròs i productes derivats, i han detectat presència d’arsènic especialment en arròs integral i les coquetes. També s’ha trobat arsènic en algunes farinetes de cereals en quantitats que podrien superar el valor de referència per a un nadó. En canvi, a les begudes d’arròs i als potets infantils no s’ha detectat la presència del contaminant.

En principi, no hi ha motiu d'alarma: l’OCU ha calculat que un adult de 75 kg de pes podria prendre diàriament fins 171 g d’arròs integral i 162 g de tortitas (un o un altre). És molta quantitat tenint en compte que per cuinar s’utilitza com referencia 100 g d’arròs per persona si l’arròs és el plat principal i 50 g si és d’acompanyament. PEl que fa a les coquetes, serien entre 16 i 23, ja que cada unitat sol pesar entre 7 i 10 grams. 

El risc de superar els valors de referència és inversament proporcional al pes corporal, pel que per als adolescents, nens i sobretot nadons, prendre arròs cada dia podria ser més problemàtic que per a un adult. Com sempre, una dieta variada és el millor per evitar riscos

Per reduir la quantitat d’arsènic en l’arròs n’hi ha prou amb remullar-lo, rentar-lo i a continuació escórrer-lo. Amb l’aigua se n’anirà gran part de l’arsènic que pogués contenir l'arròs. 

tracking