SEGRE

La reforma del PSOE torna a les penes d'agressió sexual anteriors a la llei del 'només sí és sí'

Igualtat alerta d’"una segona onada de revisions" i descarta dimissions

El portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López i la secretària d'Igualtat a la Comissió Ejecutiva Federal del PSOE, Andrea Fernández, durant una roda de premsa després de registrar telemàticament una proposició de llei per a la reforma de la Llei de Llibertat Sexual, coneguda com la 'llei del només sí és sí', al Congrés dels Diputats.

El portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López i la secretària d'Igualtat a la Comissió Ejecutiva Federal del PSOE, Andrea Fernández, durant una roda de premsa després de registrar telemàticament una proposició de llei per a la reforma de la Llei de Llibertat Sexual, coneguda com la 'llei del només sí és sí', al Congrés dels Diputats.Gustavo Valiente / Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reforma del PSOE a la Llei del 'només sí és sí' torna a la forquilla de penes, d’un a cinc anys, que es recollien per a les agressions sexuals en el Codi Penal el 2010, l’última reforma que va patir aquest text abans de tornar a canviar amb la norma impulsada pel Ministeri d’Igualtat. Fa tretze anys, el Codi Penal distingia entre abús i agressió sexual i, per a aquesta última, que definia com a atemptat contra la llibertat sexual d’una altra persona, utilitzant violència o intimidació" recollia penes de presó d’entre 1 a 5 anys. A més, i segons recollia a l’article 179, quan l’agressió sexual consistís en "accés carnal per via vaginal, anal o bucal, o introducció de membres corporals o objectes per alguna de les dos primeres vies", aquestes penes s’elevaven a entre 6 i 12 anys de presó. Els socialistes volen recuperar ara aquestes forquilles amb la proposta de llei registrada aquest dilluns al Congrés, modificant la Llei del 'només sí és sí' que per a aquest delicte determina una pena màxima de quatre anys.

El principal partit al govern espanyol manté la redacció dels dos primers punts redactats per Igualtat, que assenyalen que "només s’entendrà que hi ha consentiment quan s’hagi manifestat lliurement mitjançant actes que, en consideració a les circumstàncies del cas, expressin de manera clara la voluntat de la persona" i que "es consideren en tot cas agressió sexual els actes de contingut sexual que es realitzin fent servir violència, intimidació o abús d’una situació de superioritat o de vulnerabilitat de la víctima, així com que s’executin sobre persones que es trobin privades de sentit o de la situació mental del qual s’abusés i els que es realitzin quan la víctima tingui anul·lada per qualsevol causa". Però sí que inclou un nou tercer punt per incloure que "si l’agressió s’hagués comès fent servir violència o intimidació o sobre una víctima que tingui anul·lada per qualsevol causa la seua voluntat, el seu responsable serà castigat amb pena d’un a cinc anys de presó".

VIOLACIÓ AMB VIOLÈNCIA

El PSOE també posa el focus en la violència per modificar l’article 179. Si en la Llei del 'només sí és sí' es recull una pena de quatre a dotze anys per a les agressions amb penetració (violació), els socialistes volen afegir que en el cas que aquesta violació inclogui violència i intimidació, aquesta forquilla de penes sigui de 6 a 12 anys, com el 2010. Tal com han explicat fonts de Justícia, aquesta modificació es realitza reconeixent la violència i la intimidació com un subtipus dins del tipus penal bàsic de l’agressió sexual. D’aquesta manera, no es torna a distingir entre abús i violació i tampoc no es toca el consentiment perquè, segons ha explicat, amb els dos primers punts recollits a l’article 178 ja es determina que qui provi violència no haurà de provar consentiment.

En el cas dels agreujants, el PSOE també torna al Codi Penal anterior a la Llei del 'només sí és sí', encara que adaptant-se a la proposta que ara fa en distingir agressions sexuals amb o sense violència. Així, manté les forquilles d’Igualtat –de 2 a 8 anys i de 7 a 15 anys, en els casos d’agressió sexual amb o sense penetració, respectivament– i recupera les forquilles existents en el Codi Penal anterior al 'només sí és sí', de 5 a 10 anys i de 12 a 15 anys, per als nous subtipus que proposa ara: agressions sexuals amb violència, amb o sense penetració.

CANVIS EN RELACIÓ AMB ELS MENORS

Aquestes són les modificacions que no han permès l’acord entre els dos socis del govern espanyol. Tanmateix, segons han assenyalat fonts de Justícia, sí que s’ha aconseguit unanimitat en altres mesures que el PSOE ha inclòs en la proposició de llei que ha registrat al Congrés. Una d’ella té a veure amb un ajustament en la responsabilitat penal dels menors. El Ministeri de dirigeix Pilar Llop ha explicat que s’han ajustat les penes perquè hi havia casos en els quals els menors rebien més penes que els adults, una cosa inconstitucional. També s’ha acordat incloure entre els agreujants de parentiu els cosins.

Igualtat alerta d’"una segona onada de revisions"

El Ministeri d’Igualtat ha alertat que la reforma de la Llei del 'només sí és sí' registrada aquest dilluns pel PSOE al Congrés dels Diputats implicaria "una segona onada de revisions". "Pot donar lloc a revisions de tribunals que fins ara no s’han revisat. No és cert que la proposta del PSOE vagi a blindar davant revisions que haurien d’estar acabant, no es pot permetre que torni a començar una segona onada de revisions", ha manifestat en declaracions als mitjans la delegada del Govern espanyo contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell.

En aquest context, Rosell ha mostrat la seua "preocupació" a causa que davant d’un model de consentiment "s’introdueixi de nou la violència, la intimidació, que responen al model del 'no és no'". "Hem fet la proposta de què la violència i intimidació sigui un agreujant. La proposta de tornar al vell sistema que no ha funcionat mai ens sembla que seria un retrocés", ha defensat.

Per a la delegada del Govern central contra la Violència de Gènere, tornar a introduir un subtipus a l’article del consentiment de la llei "és tornada al sistema anterior", el que suposa un "risc en revisions futures" de condemnes. Així mateix, Rosell ha criticat que hi ha una "divergència" en l’aplicació judicial de la Llei del 'només sí és sí' que és "lamentable" i ha incidit que la responsabilitat de l’aplicació de la norma "és de cada tribunal". "Em sembla cridaner que ens diguin si l’aplicarem d’una o una altra manera", ha dit. D’altra banda, Igualtat descarta dimissions després que el PSOE hagi presentat en solitari una reforma de la llei del sol sí és sí que, segons el seu parer, suposa tornar al "Codi Penal de La Manada" i podria fins i tot portar a noves revisions de condemnes: "Avui més que mai no hem d’estar aquí".

El seu objectiu, segons ha explicat als mitjans la secretària d’Estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez, és continuar treballant per arribar a un acord que "eviti el retrocés que s’està plantejant en aquest moment" i defensar que la falta consentiment, i no la violència i la intimidació, continuï sent l’element que defineixi una agressió sexual.

tracking