SEGRE

SALUT ATENCIÓ

L'Arnau de Vilanova de Lleida reconstrueix les mames al 100%

L'Arnau de Vilanova ja ha atès dotze pacients a la consulta que va obrir al maig per oferir la micropigmentació d'arèola i mugró || Una vintena de dones estan en espera

La infermera Aida Leal és l’encarregada de la nova consulta.

La infermera Aida Leal és l’encarregada de la nova consulta.HUAV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Unitat de Mama de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida fa nou mesos que ha incorporat la tècnica de micropigmentació de l’arèola i el mugró per a pacients de càncer de mama, l’última fase de les reconstruccions mamàries. En aquest període, ha atès un total de dotze dones. Actualment són onze els hospitals catalans que ofereixen aquest procediment mentre que l’any 2010 només l’oferien l’Hospital de Bellvitge i el Consorci Sanitari de Terrassa.

La micropigmentació és el procediment pel qual es crea un dibuix de l’arèola i es treballa la tècnica de 3D que produeix l’efecte òptic tridimensional de projecció del mugró. S’aplica a totes les dones amb neoplàsia de mama a qui se’ls practica una mastectomia (extirpació del pit) i una oncoplàstia mamària i que afecta la zona del mugró i l’arèola. En el cas de l’Arnau de Vilanova, compta amb una consulta d’infermeria especialitzada en micropigmentació d’arèola-mugró des del mes de maig del 2022 a càrrec de la infermera Aida Leal.

“La micropigmentació resulta clau en el procés de recuperació de les dones intervingudes de càncer de mama perquè contribueix a millorar la seua autoimatge, autoestima i confiança”, afirma. Durant els primers mesos de funcionament de la consulta s’han practicat dotze micropigmentacions i hi ha una vintena de pacients en espera.El procediment es porta a terme amb anestèsia tòpica que es proporciona en la mateixa consulta. És una tècnica indolora si s’aplica la pomada anestèsica segons les indicacions de la infermera.

“Les pacients manifesten un grau de satisfacció elevat, asseguren que ha millorat la seua imatge corporal i es crea un vincle pacient-enfemera de màxima confiança”, afegeix Leal. “Aquest projecte va començar amb molta il·lusió i gràcies a l’equip multidisciplinari de la Unitat de Mama. Continuem treballant perquè funcioni en el màxim grau d’excel·lència i amb formació contínua”, va destacar

Aquesta tècnica permet a les pacients oncològiques millorar la imatge corporal i guanyar en autoestima

La Unitat de Mama de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va diagnosticar i va tractar durant l’any 2021 un total de 367 nous càncers de mama en pacients procedents de tota la província de Lleida, en els quals dos casos van ser d’homes.

De totes elles, 162 dones, el 44,16% del total, tenien entre 50 i 70 anys. En aquest grup d’edat es fa la mamografia de cribratge, ja que és la franja en la qual el càncer de mama és més freqüent. De la resta de pacients, 114, el 31%, tenien més de 70 anys i 89, el 24,25%, menys de 50.

D’altra banda, el 2021 es van practicar un total de 91 mastectomies a pacients de càncer de mama i en 61 casos es va fer la reconstrucció mamària immediata. Està previst que a partir d’aquest any Salut garanteixi que les reconstruccions es facin en un termini inferior a 180 dies, ja que fins ara l’espera és de gairebé un any. La supervivència als cinc anys del diagnòstic és del 89,1 per cent.

Autopalpació, hàbits saludables i cribratge personalitzat són, juntament amb la investigació, punts clau segons els experts en la lluita contra el càncer de mama.

tracking