SEGRE

Condemnen a tres anys d'internament els quatre joves de Vallirana acusats de violar un company d'escola amb Asperger

El centre educatiu on estudiaven els menors ha estat declarat responsable civil subsidiari

Els pares i cosins del jove de Vallirana que acusa quatre nois d'haver-lo violat mostren pancartes a les portes de la Ciutat de la Justícia amb motiu de l'inici del judici

Condemnen a tres anys d'internament els quatre joves de Vallirana acusats de violar un company d'escola amb AspergerACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un jutjat de menors de Barcelona ha condemnat a tres anys d’internament i quatre més de llibertat vigilada els quatre joves de Vallirana acusats de violar un company d’escola amb síndrome d’Asperger. Els fets es remunten al 2018, quan la víctima feia 2n d’ESO i els agressors cursaven 3r. Segons la sentència, avançada per Tv3 i confirmada per l’ACN, ha quedat provat que els nois el van vexar i agredir sexualment durant l’estona de pati. A banda dels internaments, el jutge estableix una indemnització per a la víctima de 65.000 euros, que hauran d’afrontar els quatre condemnats i els seus pares. El jutge també conclou que l’Escola Verge del Roser, on van passar els fets, és responsable civil subsidiària.

El jutge condemna els joves per tres delictes d’agressió sexual: un via bucal i dos via anal -un d’ells en grau de temptativa-. El quart jove el considera culpable d’un delicte contra la integritat moral. La pena imposada als joves és inferior a la petició que feia la família, que demanava un internament de quatre anys.

La sentència no és ferma i es pot recórrer. Si els condemnats presenten recurs i el jutge de darrera instància mantingués la condemna, finalment els joves podrien ingressar en un centre penitenciari en comptes d’un centre de menors ja que tots ells ja són majors d’edat. Fonts judicials consultades per l’ACN apunten que, en aquest supòsit, complirien condemna en un mòdul de joves. Així i tot, no es descarta que internin en un centre de menors malgrat superar en escreix la majoria d’edat.

Judici a porta tancada 

Els acusats tenien entre 14 i 15 anys en el moment dels fets, l'any 2018. La víctima, en Sergi, va denunciar-ho el 2019, quan en ell tenia 13 anys. El judici es va celebrar el passat mes d’octubre a porta tancada en base a la llei de protecció del menor.

Durant el judici, diversos experts i pèrits van emfatitzar que la víctima no es podia haver inventat la violació. Des que va denunciar els fets, el noi va mantenir sempre el mateix relat i va reiterar diverses vegades que havia estat víctima d’assetjament escolar. La família, com a acusació particular, va voler evidenciar que l’escola no havia activat els protocols anti bullying.

Per la seva part, els quatre condemnats van negar haver violat el jove. Al seu torn, els responsables de l’escola van assegurar haver posat en marxa tots els protocols necessaris tant bon punt van tenir constància dels fets.

tracking