SEGRE

SALUT

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona desenvolupen el primer sistema de cribatge de covid per l'olor

Segons els investigadors, les dades asseguren una sensibilitat del 97% davant del 80% de les proves d'antígens

Desenvolupen el primer sistema de cribatge de covid per l'olor

Desenvolupen el primer sistema de cribatge de covid per l'olorEfe/Morell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han patentat el primer sistema de cribatge de covid per olor, basat en intel·ligència artificial i que consisteix a respondre un qüestionari a través d’un codi QR després de rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic tractat amb essència cítrica, una olor que es perd amb la malaltia.

Experts de l’Institut d'Investigació Sanitaria Pere Virgili (IISPV) han participat també en el desenvolupament d’aquest sistema, que té un 97 % de sensibilitat i que ja s’està utilitzant al servei d’urgències del Hospital Sant Joan de Reus. El model determina in situ quines persones tenen un risc baix, mitjà o alt de tenir en aquell moment la malaltia, segons els investigadors, que han publicat la seua investigació a la revista 'Scientific Reports'.

Segons ha explicat l’investigador de la URV Eduard Llobet, l’aroma de cítrics o de poma són dos dels quals primer es deixen d’apreciar quan el sentit de l’olfacte queda afectat pel virus SARS-CoV-2. L’anòsmia, és a dir, la pèrdua de la capacitat de detectar olors, ha estat des de l’inici de la pandèmia u dels símptomes característics de covid, encara que no l’únic, ja que febre, mal de cap, tos, malestar o mal de coll són signes compatibles amb el coronavirus, però també poden correspondre a un refredat o una grip. El sistema patentat parteix d’un gel hidroalcohòlic a què li han afegit una concentració d’essència d’un cítric.

"Sabíem per resultats d’investigacions anteriors que aquesta fragància és una de les primeres que es deixa de notar quan es perd el sentit de l’olfacte per covid i vam fer proves amb diferents concentracions fins determinar quin era la que buscàvem", ha especificat Llobet. Els investigadors van fer aquest test a mig miler de pacients que durant la segona onada de la pandèmia van anar a urgències del Hospital Sant Joan de Reus i a centres d’atenció primària de la mateixa ciutat amb símptomes compatibles de covid o eren asimptomàtics, però contacte estret d’un cas positiu.

A aquests pacients els van demanar que es freguessin les mans amb el gel i se les oloressin passats tres segons, i el resultat es considerava negatiu si el pacient reconeixia una fruita cítrica, i positiu si no podia olorar el gel o no trobava aroma cítrica. Les persones incloses en l’estudi van emplenar un petit qüestionari amb el resultat de la prova olfactiva i altres dades com edat, gènere i presència o absència de diferents símptomes.

"A cada símptoma li vam atorgar un valor diagnòstic a partir d’un càlcul, i en vam considerar vuit d’estadísticament significatius per detectar la malaltia", ha detallat l’investigador IISPV Youcef Azeli. Després de les respostes, se’ls va sotmetre a una prova PCR per comprovar el resultat. "El sistema es basa en l’aprenentatge automàtic, i amb els resultats del qüestionari hem generat un model que permet detectar casos de covid de forma massiva quan no es poden fer proves diagnòstiques", ha dit Albert Fernández, investigador de la URV i desenvolupador de l’algoritme basat en intel·ligència artificial.

Segons Fernández, "les dades asseguren una sensibilitat del 97 %. Les proves d’antígens que es comercialitzen tenen una mitjana d’un 80 % de sensibilitat, la qual cosa significa que hi ha un 20 % de falsos negatius. El que hem desenvolupat no és una prova diagnòstica, sinó un sistema de cribatge per detectar el major nombre de positius possible i evitar els falsos negatius". Amb aquest dispositiu pretenen que, una vegada fet el test, la persona sàpiga quin és el seu nivell de risc de patir covid, la qual cosa ajudarà a tallar les cadenes de transmissió. "L’objectiu és protegir les persones més vulnerables que encara poden patir efectes greus de la covid com els grans, embarassades o pacients immunodeprimits i recordar a les persones amb símptomes compatibles amb covid que extremin les mesures de precaució", segons Azeli.

L’IISPV i la URV han patentat a Europa aquest prototip amb l’objectiu que els dispositius amb aquest gel puguin instal·lar-se en hospitals, residències, escoles o transports públics. 

tracking