SEGRE

DROGUES

Espanya és un dels països europeus amb més cocaïna, MDMA, cànnabis i ketamina en aigües residuals, segons un estudi

La metamfetamina també comença a detectar-se

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya és un dels països europeus amb més rastres de cocaïna, MDMA, cànnabis i ketamina en aigües residuals, segons un estudi realitzat a més de 100 ciutats europees per l’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (OEDT).

En el projecte s’han estudiat les aigües residuals de 104 ciutats europees de 21 països (20 de la UE més Turquia), entre elles Barcelona, Tarragona, Lleida, Santiago de Compostel·la, València i Castelló, per estudiar els hàbits de consum de drogues dels seus habitants durant una setmana entre març i abril de 2022.

En total, s’han analitzat mostres d’aigües residuals d’uns 54 milions de persones a la recerca de rastres de cinc drogues cocaïna, amfetamina, metamfetamina, MDMA/èxtasi, ketamina i cànnabis.

Els resultats han mostrat un augment continu de les deteccions de cocaïna, una tendència observada des de 2016, malgrat certa fluctuació durant els confinaments de 2020 per la pandèmia de COVID-19. La situació de la metamfetamina també sembla estar evolucionant, amb més ciutats que han detectat rastres d’aquesta droga.

En el cas de amfetamina, cànnabis i MDMA, el panorama és "desigual", segons l’informe. Malgrat que les deteccions varien considerablement entre les diferents ciutats, les sis drogues il·legals investigades s’han trobat a gairebé totes les ciutats participants. Per al director de l’OEDT, Alexis Goosdeel, aquest estudi "dibuixa un panorama d’un problema de drogues tan estès com a complex".

L’informe ha conclòs que els rastres de droga eren més elevats a les grans ciutats que a les localitats més petites en el cas de tres drogues (cocaïna, metamfetamina i MDMA), però no en amfetamina i cànnabis.

A més, en tres quartes parts de les ciutats s’han detectat residus més elevats de drogues com a cocaïna, ketamina i MDMA durant el cap de setmana (divendres-dilluns), quan és més habitual el seu consum, ja que estan associades a la 'diversió'. En canvi, els residus de les altres tres drogues es distribueixen de forma més uniforme al llarg de la setmana.

COCAÏNA AL SUD I METAMFETAMINA A L’EST

Quant a la cocaïna, s’han detectat nivells més alts a Bèlgica, els Països Baixos, Espanya i Portugal, tal com sol ser habitual, però també s’han trobat rastres en la majoria de les ciutats d’Europa oriental, on s’han observat "alguns augments".

En total, més de la meitat (38) de les 66 ciutats amb dades per a 2021 i 2022 han registrat augments als residus de cocaïna (18 ciutats no van comunicar cap canvi i 10 un descens). Un recent projecte europeu sobre aigües residuals (EUSEME) també va trobar residus de cocaïna crac a les seues 13 ciutats europees, amb les càrregues més altes a Amsterdam i Anvers.

Sobre la metamfetamina, que tradicionalment estava concentrada a Txèquia i Eslovàquia, l’informe ha advertit que aquesta droga és ara també present a Bèlgica, l’est d’Alemanya, Espanya, Xipre i Turquia i diversos països del nord d’Europa (per exemple, Dinamarca, Letònia, Lituània, Finlàndia i Noruega). De les 60 ciutats amb dades per a 2021 i 2022, gairebé dos terços (39) han notificat un augment dels residus, 15 un descens i sis una situació estable.

Les càrregues de metamfetamina han estat de "molt baixes" a "insignificants", encara que s’han produït alguns augments en ciutats del centre i el sud d’Europa. Les tres ciutats amb les càrregues més elevades estan situades a Txèquia, seguides de ciutats de Letònia, Alemanya, Turquia i Xipre.

D’altra banda, el nivell de residus de amfetamina ha variat, registrant-se les càrregues més elevades en ciutats del nord i l’est d’Europa (Bèlgica, Alemanya, Països Baixos, Finlàndia i Suècia) i nivells molt més baixos en ciutats del sud. De les 55 ciutats amb dades sobre residus de amfetamina per a 2021 i 2022, el panorama ha estat heterogeni: 20 han experimentat un augment, 26 un descens i nou una situació estable.

En el cas del MDMA, el panorama també és heterogeni. De les 62 ciutats amb dades per a 2021 i 2022, 28 han patit un augment de les deteccions de MDMA (la majoria en ciutats del sud i centre d’Europa), 27 un descens (la majoria al nord d’Europa) i set una situació estable. Les càrregues massives més importants de MDMA s’han trobat a les aigües residuals de ciutats de Bèlgica, Txèquia, els Països Baixos, Espanya i Portugal, segons l’informe.

Al document s’ha inclòs per primera vegada la ketamina, que s’ha detectat en gran manera a les aigües residuals de ciutats de Dinamarca, Itàlia, Espanya i Portugal.

Finalment, el cànnabis és més predominant ciutats d’Europa occidental i meridional, especialment a Txèquia, Espanya, Països Baixos i Portugal. El 2022, s’han observat tendències divergents: 18 ciutats de 38 van notificar un descens des de 2021, 15 un augment i cinc una situació estable.

tracking