SEGRE

Així funcionarà el procediment per agafar una baixa laboral a partir de l'1 d'abril

El pròxim 1 d'abril entra en vigor una modificació per simplificar els tràmits relacionats amb les baixes per malaltia.

Aquest serà el nou procediment a l'hora d'agafar una baixa laboral a partir de l'1 d'abrilUnsplash

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Actualment, en cas de malaltia o accident, un treballador ha d’acudir|anar al metge de capçalera, encarregat de redactar si el considerava oportú l’informe de baixa. A continuació, era el mateix treballador qui havia d’entregar o fer arribar aquest informe a la seua empresa, així com les successives renovacions i finalment l’alta.

El pròxim 1 d’abril entra en vigor una modificació que servirà per simplificar els tràmits relacionats amb les baixes per malaltia. A partir d’aquesta data, el facultatiu que redacti el comunicat mèdic de baixa, confirmació o alta entregarà a la persona treballadora tan sols una còpia del comunicat i no serà necessari que la persona treballadora hagi de fer arribar una còpia d’aquest informe a l’empresa, que el podrà descarregar del Fitxer INSS Empreses.

Així, el Reial Decret aprovat en l’últim Consell de Ministres de 2022 modifica alguns aspectes de la gestió i control dels processos d’incapacitat temporal en els primers 365 dies de durada, per evitar al treballador "obligacions burocràtiques que, precisament per estar en incapacitat temporal, poden resultar-li més costoses. Una cosa que en situacions com la de la pandèmia derivada del covid-19 s’ha posat especialment en evidència".

El nou sistema funcionarà així: el Servei Públic de Salut, mútua o empresa col·laboradora remetrà les dades contingudes als informes mèdics de baixa, confirmació i alta a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) per via telemàtica. Una vegada rebuda aquesta informació, les empreses podran consultar les dades a través del Fitxer INSS Empreses. Quan l’empresa o l’ocupador no tingui obligació d’incorporar-se al Sistema RED, les comunicacions es realitzaran per correu ordinari i per SMS. Aquesta informació estarà disponible també a la seu electrònica de la Seguretat Social

Les empreses, per la seua part, tenen l’obligació de remetre a l’INSS, en un termini màxim de tres dies hàbils i a través del Sistema RED, les dades econòmiques del comunicat mèdic de baixa. D’aquesta manera, les empreses ja no hauran de d'enviar a l’INSS les dades econòmiques continguts als informes de confirmació i d’alta, simplificant també aquests processos.

La mesura afectarà els processos que es trobin en curs en el moment de la seua entrada en vigor, sempre que no hagin superat els 365 dies de durada.

tracking