SEGRE

SEQUERA

El 25% dels municipis catalans consumeixen més aigua de la permesa per la sequera, segons l'ACA

Esquerdes al terra d’un pantà castigat per la sequera.

Esquerdes al terra d’un pantà castigat per la sequera.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 25% dels municipis catalans consumeixen més dels 230 litres d’aigua per persona al dia que fixen les restriccions vigents per la sequera, encara que de moment no s’ha sancionat cap ajuntament, segons fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Aquest divendres el Govern i tots els grups parlamentaris menys Vox participaran en la cimera convocada a proposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per analitzar la situació de la sequera a Catalunya i abordar mesures per fer-li front.

Les mateixes fonts han apuntat que manté contactes amb els ajuntaments durant l’últim any i mig per incorporar les seues reflexions sobre com afrontar la sequera i que es recullen al decret aprovat recentment pel Govern, que també preveu sancions per als municipis que incompleixin els consums estipulats.

SEGUIMENT DELS CONSUMS

La mateixa agència realitza el seguiment dels consums dels municipis: en el cas d’incompliment, fa un "recordatori" i demana de comunicar les accions previstes per reduir els consums i, en el cas que es desatenguin aquests avisos, és quan es poden incoar expedients sancionadors. En relació amb les restriccions, no es preveu tallar el reg agrícola, així com tampoc la compra d’aigua --com es va fer durant la sequera del 2004-2008--, encara que es preveu un "dèficit hídric a les conques internes a curt i mitjà termini".

Per la seua part, fonts del Govern han apuntat que el decret "no ha estat unilateral" i que hi han hagut reunions prèvies per arribar a consensos, a més d’insistir en la idea que les sancions que preveu aquest text tenen un objectiu dissuasiu entre la població per reduir els consums.

"PERÍODE MÉS SEC"

Des del Servei Meteorològic de Catalunya han alertat de què l’actual sequera --que va començar a la primavera de 2021-- és el "segon període més sec de Catalunya" des dels anys 2004-2008, mentre que es considera que el període actual va començar a la primavera de 2021. Han informat que "s’esperen episodis plujosos però que no serviran per revertir la situació actual" i ha apuntat que l’episodi de sequera actual no se sap quant durarà, però que es calcula que es troba aproximadament la meitat.

Han advertit que s’esperen pluges aquesta primavera que poden ser beneficioses per a cultius i boscos, però que no se sap si seran suficients per omplir els embassaments: "Faria falta que plogués el que plou a Barcelona en un any --600 litres prometre quadrat-- i segons les previsions no es complirà.

EL "FUTUR PASSA PER SOBREVIURE DEL QUE ES TÉ", sense transvassar

Les mateixes fonts del Servei Meteorològic de Catalunya han apuntat que el 2022 va ser l’any més càlid registrat amb dos graus per sobre de la mitjana, quan la previsió d’increment de temperatura no s’esperava fins 2050, i han avançat que amb la situació dels embassaments actual "difícilment tornaran a estar plens en les pròximes dècades".

"No podem transvasar aigua fàcilment. Per tant, crec que l’estratègia de futur passa per sobreviure a partir del que es té, passa per conscienciar a la ciutadania", han conclòs.

tracking