SEGRE

FUNDACIÓ 'LA CAIXA' INICIATIVES

Més de 300 persones accedeixen a una feina amb Reincorpora

A Lleida, en els darrers cinc anys, 199 persones privades de llibertat han trobat feina de la mà de l’Associació Prosec i de l’Associació Reintegra, participant en un projecte que ofereix itineraris personalitzats d’integració sociolaboral, que contribueixen a millorar les competències personals i professionals

Un 72% de les persones en recerca d'ocupació han obtingut un treball mitjançant el programa, impulsat conjuntament amb Justícia.

Un 72% de les persones en recerca d'ocupació han obtingut un treball mitjançant el programa, impulsat conjuntament amb Justícia.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Construir un futur diferent i reintegrar-se a la societat. Amb aquest objectiu, un total de 885 persones privades de llibertat i de justícia juvenil van participar durant el 2022 en els itineraris personalitzats d’inserció laboral del programa Reincorpora de la Fundació ”la Caixa”, impulsat juntament amb el Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya. D’aquestes persones, 451 han iniciat una cerca d’ocupació i 325 (un 72 %) han obtingut una feina. A Lleida, en els darrers cinc anys, 199 persones privades de llibertat han trobat una feina de la mà de l’Associació Prosec i de l’Associació Reintegra.

El projecte, que s’adreça a població reclusa que encara el final de la condemna, ofereix itineraris adaptats a les necessitats particulars dels interns, amb una durada d’entre sis mesos i un any, en què es combinen formació i accions de servei a la comunitat per a la recerca de feina, com a factor clau per a la reinserció. L’objectiu n’és que la persona ampliï les competències que té, reforci els valors, la confiança i la motivació, i que millori habilitats personals i professionals que l’ajudin en el camí cap a la plena inclusió social i laboral.

«La reinserció de les persones privades de llibertat és l’objectiu del nostre programa Reincorpora. Per aconseguir-ho, és essencial que, com a primer pas, trobin una feina», ha ressaltat el director general de la Fundació ”la Caixa”, Antoni Vila Bertrán. «La bona col·laboració amb totes les institucions i entitats del tercer sector, com també les xifres que s’han assolit en més d’una dècada, avalen la metodologia i l’efectivitat d’aquest programa, que aborda el procés de canvi des d’una perspectiva integral», ha afegit.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha destacat que «la formació i el treball són les millors eines de les quals disposem per aconseguir la reinserció de les persones que han passat per la presó», i ha recordat que «vuit de cada deu interns no tornen a cometre un delicte, la xifra més baixa dels darrers quaranta anys». En aquest sentit, Ubasart ha fet valer «la tasca imprescindible de les entitats que col·laboren amb el departament i que fan de pont en la transició dels interns de la presó a la comunitat».

Totes dues institucions han fet aquestes declaracions en el marc d’una visita institucional a la seu de la Fundació Oscobe, a Girona, una de les 27 entitats del tercer sector que col·labora per al desenvolupament del programa. A més a més, han signat un conveni a fi que el projecte, que es va posar en marxa l’any 2011, tingui continuïtat. Amb aquest objectiu, la Fundació ”la Caixa” farà una aportació de més de 2.170.000 euros per al desenvolupament del projecte.

La col·laboració amb 27 entitats socials especialitzades en l’atenció i l’acompanyament a persones en risc d’exclusió permet oferir itineraris de renserció que s’adapten a les necessitats específiques de cada participant, gràcies a la figura del tècnic Reincorpora, que dissenya i pacta l’itinerari amb els participants. A Catalunya, es du a terme a través del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció, CIRE, per mitjà de l’Oficina Tècnica Reincorpora i la implicació dels nou centres penitenciaris, quatre centres oberts, set centres educatius (justícia juvenil) i quatre centres de medi obert.

El CIRE és l’empresa pública del Departament de Justícia, Drets i Memòria que s’encarrega de facilitar la reinserció sociolaboral dels interns en centres penitenciaris i educatius de Catalunya mitjançant la creació, l’aplicació i el desenvolupament de programes formatius i educatius, la creació de llocs de treball adaptats a les necessitats d’aquestes persones i la inserció laboral quan estan en règim de semillibertat.

Un canvi que s’ha aconseguit des d’una perspectiva global

Aquesta iniciativa s’adreça als interns que encaren la recta final de la condemna i que han obtingut el tercer grau. El tercer grau és un règim obert, dissenyat perquè les persones privades de llibertat recuperin progressivament el contacte amb l’exterior i comencin a refer la vida fora de la presó. La major part dels interns en tercer grau només va a la presó a dormir. Durant el dia, busquen feina o treballen sota la tutela dels serveis penitenciaris.

A grans trets, i segons les necessitats de cada participant, els itineraris es divideixen en les fases següents: posicionament davant de l’ocupació; formació i pràctiques no laborals; serveis a la comunitat, i cerca activa d’ocupació i inserció laboral. Tot això, a través del programa Reincorpora de la Fundació ”la Caixa”. Les accions formatives combinen formació en competències personals i tècniques amb la realització de pràctiques no laborals a l’empresa ordinària, fet que permet, entre altres aspectes, demostrar el que s’ha après a l’aula i introduir-se en el món laboral.

Una de les pedres angulars de Reincorpora és la participació dels interns en serveis a la comunitat que volen donar resposta a les necessitats de l’entorn més immediat i fomentar competències, habilitats i valors, alhora que es promou la participació social i el compromís cívic dels participants. Aquestes iniciatives inclouen accions d’atenció i acompanyament de persones grans, tasques mediambientals, col·laboració amb bancs d’aliments o menjadors socials i xerrades de sensibilització a joves en risc d’exclusió social. L’any 2022, 5.124 persones es van beneficiar d’aquestes accions solidàries.

A més, els tècnics orienten els interns en la recerca activa d’ocupació i en la integració i el manteniment del lloc de treball a través del programa Reincorpora de la Fundació ”la Caixa”, que se centra en la integració sociolaboral de col·lectius en situació de risc d’exclusió social.

tracking