SEGRE

Directe des de Mart | Primera retransmissió en temps real des del planeta roig

El planeta Mart.

El planeta Mart.Nasa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb motiu del 20 aniversari de la missió Mars Express, l'ESA, l'Agència Espacial Europea, ha posat en marxa una retransmissió en directe des de Mart aquest divendres 2 de juny.

L’emissió es pot seguir en streaming a partir de les 18:00 hora peninsular espanyola i la Agencia Espacial Europea anirà explicant novetats en el seu compte de Twitter @esaoperations mitjançant l’etiqueta #MarsLIVE

Durant la transmissió en viu, el temps entre les imatges preses des de l’òrbita al voltant de Mart i l’aparició a les nostres pantalles serà d'aproximadament 18 minuts. Són 17 minuts perquè la llum viatgi de Mart a la Terra en la seua configuració actual i al voltant d’un minut per passar a través dels cables i servidors a terra.

En el seu comunicat oficial, l'ESA es pregunta si realment existeix Mart. L’evidència científica respon afirmativament a aquesta pregunta, però el cert és que mai no hem vist ‘en viu’ el planeta roig. Fins avui. Només tenim evidència de com era en el passat, una vegada que la llum rebota en ell o [la imatge] és enviada per orbitadors i mòduls d’aterratge que l’exploren i viatja a la Terra.

D’aquesta manera, en realitat, les notícies en temps real sobre l’espai no existeixen, ja que estem limitats per la velocitat de la llum que travessa grans distàncies. A més, “la majoria de les observacions i les dades recopilades per les naus espacials prenen durant períodes en què no estan en contacte directe amb una antena d’estació terrestre a la Terra. Ja sigui per la geometria, per exemple, a l’altre costat del Sol o Mart, o perquè l’antena de la nau espacial està apuntant en sentit contrari a la Terra mentre recopila dades científiques”, afegeixen.

Així, el que veiem sobre Mart —o qualsevol altra imatge de l’espai— són dades que s’emmagatzemen a bord de la sonda que els hagi pres i es transmeten unes hores o fins i tot dies després, una vegada que la nau espacial torna a estar en contacte amb el terra. En el cas de l’orbitador Mars Express, el que normalment succeeix amb la seua cambra|càmera de monitoratge visual és que cada dos dies “es descarrega”, processa i posa a disposició del món un nou lot d’imatges.

tracking