SEGRE
Lo far de Ponent

Lo far de PonentAMICS SEU VELLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Doncs així és! A Ponent no tenim mar però tenim far, un far poderós, com va dir Joan Baptista Xuriguera en el sonet que va escriure l’any 1976. Capaç d’il·luminar amb la seva presència en el nostre paisatge i donar empara a la nostra benvolguda terra.

Tothom està d’acord que la Seu Vella és el símbol de Lleida, però d’aquest conjunt catedralici destaca el campanar, per la seva alçària de 60 metres, per la seva situació a tocar del claustre i per tant separat del temple, per la seva característica silueta rematada per un cos més petit que la resta de l’esvelta estructura.

Aquella torre emblemàtica, feta per homes de raça gegantina com va escriure Magí Morera l’any 1895, és la més alta de totes les gòtiques de planta hexagonal que es van bastir en la vella Corona d’Aragó i esdevé el nostre indubtable referent identitari.

Va ser bastida al segle XV per aixoplugar les campanes i quan Felip V va convertir la vella catedral en caserna, els canonges li van dir que almenys les hi poguessin mantenir, ja que no havia cap altre edifici en la diòcesi on poder-les ubicar. Vet aquí llavors, un dia que el primer Borbó estava de bones, va permetre que les setze campanes que hi havia romanguessin al seu lloc, però a canvi d’una compensació econòmica.

Això sí, va tapiar la porta que des del claustre permetia pujar l’escala de caragol i va obrir un forat a fora perquè els campaners poguessin accedir-hi, i així poder seguir fent la seva feina sense entrar en la caserna.Gràcies a aquella bona gestió del Capítol, la nostra estimada i emblemàtica torre no ha perdut mai la funció per a la qual va ser feta. No oblidem que quan es basteix la catedral nova no es fa cap campanar, ja que el de la vella Seu continua sent-ho.

Les torres que hi ha a la façana de la nova Seu són totalment decoratives i mai van tenir campanes.D’aquesta manera, el símbol lleidatà per excel·lència esdevé també l’únic element que la difícil història de Lleida ha respectat bastant bé. Per tant, seguint el sonet de Morera, des de fa sis segles: “Dalt de la muntanya que domina l’hermosura del termes lleidatans s’aixeca un campanar”. Lo nostre far!

tracking