SEGRE
287475_1.jpg

287475_1.jpgÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les llibreries sobreviuen perquè encara hi ha gent a qui agrada llegir un llibre. Màrius Serra deia en una entrevista en aquest mateix suplement que aquesta activitat és un contracte no escrit segons el qual “decidim invertir una bona estona de la nostra vida a concentrar-nos en allò que ens explica l’autor del llibre”. Un contracte de concentració i dedicació exclusiva que, en els temps efímers de la immediatesa i els estímuls visuals que vivim, cada vegada és més díficil de signar.

Els llibres no són béns tangibles i, si no pateixen cap agressió irreparable, sobreviuen en el temps amb la paciència de qui sap esperar el seu moment. Si es conserven en condicions tenen una vida molt llarga i no estan maleïts per l’obsolescència programada: els pot llegir tanta gent com vulgui, només que acceptin el contracte.

Gairebé com el mite de l’amor romàntic, els llibres sempre esperen pacients a ser rescatats amb estima de les prestatgeries per un lector, i en aquest joc de flirteig les noves tecnologies han obert un món d’oportunitats infinites a qualsevol volum editat en qualsevol racó de món. Iberlibro, la filial en espanyol de la versió original anglosaxona AbeBooks, acrònim d’Advanced Book Exchange (intercanvi avançat de llibres). Fundada a la petita ciutat canadenca de Victòria, AbeBooks va començar el 1995 amb quatre llibreries. Avui en dia arriba tots els racons del món i s’ofereixen, busquen, venen i compren centenars de milers de llibres cada dia. A les terres de Lleida hi ha tres venedors en la categoria de Llibreria reconeguda per Iberlibros. Punt de Llibre i El Genet blau, de Lleida ciutat, i Mercenúvol de Nalec, a l’Urgell.

Els llibres ocupen un espai que aparentment és irrellevant. Milers d’exemplars ja es poden arribar a convertir en un problema. Quan sortim de les novetats editorials i els llibres molt especialitzats, les probabilitats que la història d’amor entre un llibre concret i un lector determinat esdevingui una realitat baixa considerablement, sobretot perquè cada lector és únic i de cada títol sovint n’hi ha centenars o milers d’exemplars esperant el seu comprador.

Internet ha obert una finestra al món: la gent no s’hi connecta per remenar com un passavolant que entra sense perjudicis en una llibreria, però hi pot trobar gairebé qualsevol llibre dels que s’han editat en aquest món, fins i tot aquells que es consideren exemplars de col·leccionista.

Venedors ponentins a iberlibro.com Punt de Llibre, de Lleida El Genet Blau, de Lleida Mercenúvol, de Nalec

287475_2.jpg

287475_2.jpgÒSCAR MIRÓN

287475_3.png

287475_3.pngÒSCAR MIRÓN

tracking