SEGRE
Els beneficis dels badalls

Els beneficis dels badallsSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quan algú proper badalla, per empatia nosaltres també ens entra l’impuls de badallar. Tenim la capacitat d’entendre i posar-nos al lloc de l’altre i imitem el badall com si estiguéssim davant de nosaltres mateixos, ens el fem nostre!

Badallar és una funció fisiològica involuntària, que alhora la podem provocar voluntàriament. Quan una embarassada arriba nova a les classes de ioga per a embarassades, normalment dedico un temps a badallar. Intento que s’oblidin de tot el que han après (que és de mala educació, que ens hem de tapar la boca, que no podem emetre cap so, etc.) i d’aquesta manera l’espai de ioga ja el tenen com un espai distès, on poden sortir de la ment i connectar amb el cos i amb el bebè. Així a les classes és molt comú que estiguin plenes de badalls!

Quan fem un bon badall el diafragma es relaxa, i això fa que augmenti la nostra capacitat pulmonar, respirem més profund, descongestionem els òrgans de l’abdomen i restablim la lliure circulació sanguínia per tot l’organisme.

El cervell i el diafragma es comuniquen a través del nervi vague que forma part del sistema nerviós parasimpàtic, és el nervi de la serenitat i la calma. Quan badallem li fem un massatge al nervi vague i entrem en un estat natural de relaxació, benestar i tranquil·litat mental.

Estudis recents han demostrat que badallar provoca una activitat neuronal en les àrees del cervell que estan directament involucrades en la generació de consciència social i de sentiments d’empatia. Una d’aquestes àrees és la precuneus, una petita estructura amagada entre els plecs del lòbul parietal. Segons els estudis, el precuneus sembla que juga un paper important en la consciència, l’autoreflexió i la recuperació de la memòria. Aquesta àrea del cervell també s’estimula amb la respiració iòguica (les diferents tècniques de pranayama o control de la respiració que s’apliquen a les classes de ioga). Altres estudis comencen a trobar indicis que badallar sorgeix de la necessitat de refrigerar el cervell.

Quan badallem activem neuroquímics i molècules com la dopamina i la serotonina; la primera li diuen el centre del plaer i a la segona s’atribueix mantenir en equilibri el nostre estat d’ànim.

Provin de badallar forçant aquesta acció més de 5 vegades i veurà com de seguida el seu cos comença a fer-ho deliberadament! Només ha de vèncer les excuses mentals que ens ho impedeixen i els clixés socials. Per treure’n el màxim de beneficis els badalls no els podem reprimir, ni escurçar.

Deixin que neixin, creixin i s’esgotin. Sentiran que els ulls s’humitegen i fins i tot que salten les llàgrimes. Se sentiran totalment presents i relaxats.

tracking