SEGRE

Sobreviure al mal

Biografia de la coreana Lee Ok-Sun, esclavitzada sexualment pel japó durant la II Guerra Mundial

Sobreviure al mal

Sobreviure al malSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De totes les desgràcies que la coreana Lee Ok-Sun explica en aquest llibre a la jove autora compatriota Keum Suk, la que més repercussió ha tingut en la premsa internacional és l’episodi central del llibre: l’esclavatge sexual al qual va ser sotmesa, ella i tantes altres noies, per part de les tropes nipones sobretot durant la Segona Guerra Mundial. Malauradament, els seus infortunis venien de lluny, de quan la seua mare la donar/vendre en adopció amb (falsa?) esperança que podria anar a l’escola i estaria ben alimentada; i s’allarguen en el temps fins que, ja vella, recupera el contacte amb les germanes i aquestes es decideixen a fer-li el buit.

L’autora del còmic, Keum Suk, va acabar els seus estudis de dibuix a França i allà va començar a treballar de guionista, dibuixant i d’il·lustradora. Per desenvolupar Hierba, el seu primer títol en coreà, va tornar al seu país d’origen. L’obra ho demanava, la protagonista hi vivia i tota la història es desenvolupava entre aquest país i la Xina. Si bé té moments de tendresa i algun detall, efímer, d’humor, el còmic és colpidor. No és visualment desagradable –en tot moment evita convertir les paraules en imatges explícites–, només que la protagonista encadena una desgràcia rere l’altra sense pausa.

El nazisme va dur la maldat humana a un nivell de sofisticació que ha passat a la història, de moment, com la cinquena essència de la perversitat. Però allà on hi ha misèria i fanatisme sempre apareixen persones que es desprenen de qualsevol moral com a guia vital i es llencen sense prejudicis als braços de l’egoisme i la violència contra qualsevol que s’interposi en el seu camí. Keum Suk fa avançar la història (les seues trobades amb Ok-Sun i la vida d’aquesta) amb un estil de manga senzill: línia clara i escenes i personatges poc sofisticats.

Aquest estil menys atractiu i molt efectiu es combina amb una bona dosi de pàgines i vinyetes fetes a pinzellades de tinta negra. Imatges poètiques, recursos gràfics molt interessants, estampes que no necessiten paraules per expressar sensacions. Una obra que ens parla dels racons més foscos de l’ànima a través d’una autèntica víctima i supervivent de la maldat humana.

Sobreviure al mal

Sobreviure al malSEGRE

Sobreviure al mal

Sobreviure al malSEGRE

tracking