SEGRE

Un home singular

El còmic recupera la figura de Jordi Sabater Pi, un dels naturalistes més influents i alhora oblidats del país

Un home singular

Un home singularSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Jordi Sabater Pi sempre serà, per al gran públic, aquell senyor que va portar al Zoo de Barcelona el Floquet de Neu. En canvi, per a ell, la troballa només va ser anècdota. L’accés directe a la família i als companys i deixebles de Sabater ha permès als autors, Raúl Deamo (Sèrie B) i Tyto Alba (La casa azul, El hijo), construir una exhaustiva biografia que també repassa la situació política i social de Guinea Equatorial, així com la manera de treballar del Zoo, que ara ens sembla terrible i aleshores no era diferent dels altres. Sabater Pi va ser, com bé resa el títol, un rara avis en el món de les ciències naturals i l’antropologia.

La guerra civil va truncar la seua carrera acadèmica i va forçar-lo a un canvi de vida radical: amb només disset anys se’n va anar a la colònia espanyola a l'Àfrica per treballar en una plantació de cacau. Allà, en lloc de tancar-se en el món dels colons blancs va interessar-se per la cultura autòctona fang i va endinsar-se a la selva, on va quedar atrapat per una natura exuberant.

Gràcies a la seua curiositat sincera; al seu art per dibuixar; a la paciència per passar hores, dies i setmanes enmig de la selva i a l’astúcia i la intuïció per al treball metòdic, Sabater va començar a fer-se un nom com a naturalista, antropòleg, primatòleg i etòleg. Poca broma, va publicar en revistes científiques internacionals sense títol universitari –l’obtindria de gran, al seu retorn a Barcelona– i les seues descobertes sobre els goril·les són coetànies i de la mateixa importància que les de Jane Godall, per exemple, amb qui es cartejava.

Al còmic els autors utilitzen de manera encertada cartes, fotografies i dibuixos originals, un material que reforça el caràcter documental de l'obra sense eclipsar el treball d’Alba. Amb una traça molt fina per a les formes i una aquarel·la a color, l’arquitectura de les pàgines bàsica és de tres per tres, posant el focus en la narrativa i evitant de perdre’ns en aventures d’estil innecessàries.

Tot i això, els autors es permeten algunes llicències narratives que, sense trair la història, hi aporten dinamisme i t’arrenquen algun somriure. Al final, el còmic es completa amb els testimonis del fill, una companya d’universitat i una conservadora del Zoo. Uns extres que sempre fan més sòlid el projecte.

Rara avis, la insòlita vida de Jordi Sabater Pi Guió: Raúl Deamo Dibuix: Tyto Alba Editorial: Símbol Format: 19x27 cm, color, cartoné, 100 pàgines Preu: 22 €

Un home singular

Un home singularSEGRE

Un home singular

Un home singularSEGRE

tracking