x
Català Castellà
Registra’t | Iniciar sessió Registra’t Iniciar sessió
Menú Buscar
Cercador de l’Hemeroteca
Segre Segre Premium

Menú Lectura

Retaules i draps

  • VIDAL VIDAL
Actualitzada 22/05/2017 a les 14:49
Retaules i draps

Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.

© Retaules i draps

MUSEU CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LA VALL DE LORD
Retaules i draps

Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.

© Retaules i draps

MUSEU CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LA VALL DE LORD

El nucli històric de Sant Llorenç de Morunys, al nord del Solsonès, conserva l’estructura medieval de vila closa, amb un laberint de carrers intricats al qual s’accedeix per uns portals que poden ser vistos com una mena de túnels del temps, a l’altre cantó dels quals ens situarem a l’època dels comtes o a la dels carlins. El monument local més important és l’església, un antic monestir benedictí començat a erigir al segle XI que atresora una excepcional col·lecció de retaules digna d’un museu, cadascun amb el corresponent cartell informatiu. Dos d’aquests retaules són gòtics. El primer, dedicat a l’arcàngel sant Miquel i a sant Joan Baptista, datat al XV, desaparegut el 1936, recuperat el 1998 i restaurat posteriorment. El segon, atribuït a Pere Serra, que l’hauria enllestit entre el 1357 i el 1408, té com a protagonista l’Esperit Sant, es va perdre també durant la guerra, seria retrobat al museu madrileny del Prado i retornat el 2003. Els altres dos són barrocs, tant el sobredaurat de l’altar major com la impressionant capella de la Mare de Déu dels Colls, d’una bellesa aclaparadora, obra de Josep Pujol que consta de 245 figures de fusta de pi negre policromada, relacionades amb la vida de Maria, que omplen fins al darrer raconet d’aquell espai segons l’obsessió de defugir l’horror vacui. El conjunt artístic inclou també un orgue renaixentista que encara sona.

El claustre romànic annex és senzill i primitiu, d’un encant singular a causa, justament, de les seves senzillesa i antigor, amb les galeries disposades al voltant de dos enormes teixos d’uns quatre-cents anys. En una de les seves ales, va ser inaugurat aviat farà un any un centre d’interpretació de la vall de Lord, que obre els dissabtes al matí i a la tarda i els diumenges al matí (i en temporada d’estiu, tots els dies, de 9 a 14 i de 17 a 20). La temàtica que s’hi aborda és la paleontologia i l’arqueologia, la fusta extreta dels boscos de la zona, les marededéus negres comarcals, la tradició tèxtil de la població (amb presència d’uns telers dels draps piteus que donarien renom als seus habitants), els oficis típics i el guix de les guixeres del poble veí de Guixers.
 

BULLS I CARNS
Carnisseria Cal Torn
Carrer Sant Nicolau, 16. 973 492 026

A l’antic emplaçament d’un dels portals de la muralla que envoltava Sant Llorenç de Morunys, amb doble accés des de la carretera i el carrer interior de Sant Nicolau, vora la placeta de l’Om, la carnisseria i botiga de queviures Cal Ton elabora i ven des del 1930 embotits típics casolans de qualitat, com la botifarra d’ou o els bulls blanc i negre, amb llengua o sense, així com carns ecològiques de cal Monegal, hamburgueses, canelons de carn o d’espinacs tal com els feia la padrina Ció, croquetes de pollastre, trumfos mascarats –barrejats amb botifarra negra esparracada– en safates aptes per escalfar al forn o al microones, plats preparats, conserves i formatges artesanals com els de la marca Les Roques, del mateix Sant Llorenç.

Retaules i draps
Temes relacionats
Comenta el contingut

Descobrir
El més...
segrecom Twitter

@segrecom

Envia el teu missatge
Segre
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre