SEGRE
Poble amb caràcter

Poble amb caràcterSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Montsonís, al municipi de Foradada, acaba de ser distingit per l’Agència Catalana de Turisme amb el títol de Poble amb caràcter. El primer de tot el país, juntament amb Calella de Palafrugell. Cosa que no sorprèn, perquè es tracta d’un vilatge ben posat i molt polit, que preserva un aire feudal i al qual s’escau aquell vers del poeta Feliu Formosa sobre un “poble com de contalla remota”.

Aquest llogaret hores d’ara encantador havia estat abandonat fins fa uns trenta anys, quan el va començar a recuperar la família de Ramon Orpinell, gerent de la fundació Castells de Lleida, presidida pel baró de l’Albi, Carlos Montoliu, que avui dia resideix de forma quasi permanent a les estances particulars del seu castell. Un castell renaixentista endreçat i fotogènic, amb una església annexa del XVIII culminada per una espadanya elegant, el qual pot ser visitat amb guia durant una horeta, cada dia de la setmana, a les 12 o a les 17, els dissabtes a les 12, 17, 18 i 19, i els diumenges a les 11, 12, 13 i 17 (informació i reserves al 973400265 o a la Botiga, al mateix carrer Major). Estem parlant d’una de les fortificacions més ben conservades i guarnides –mobles, pintures, armes, armadures, blasons i decoració de l’època– de les terres de Ponent, que convida a recórrer amb atenció les seves dependències: escala monumental, sala dels avantpassats amb tapissos de l’escola de Brussel·les, menjador amb rajoletes d’oficis tradicionals, alcova dels senyors amb llit de dosser i armari ple de vestits de gala, cuina amb enorme llar de foc i estris domèstics antics, forn de pa amb pasteres, sala d’escuts nobiliaris, cambra dels pelegrins, celler, presó, passadís secret a través d’una bóta de vi que segons la llegenda anava fins al monestir del Salgar (a tres quilòmetres!), torre cantonera des del capdamunt de la qual es pot gaudir d’un panorama sensacional de la ribera del Segre: Artesa, Vernet, Baldomar i la seva vall, el pic piramidal de Montmagastre...

Ara també s’hi organitzen visites guiades pel poble, que permeten descobrir les muralles sobirana i jussana, les restes del castell romànic i el temple restaurat fa poc del mateix estil, casalots integrats als murs defensius i l’entramat de costeruts carrerons del nucli superior medieval.

A la Botiga s’hi poden comprar aliments, cerveses i vins de la zona, artesania, llibres o records, i esmorzar, dinar, berenar o sopar en algun dels seus menjadors excavats a la roca: entrepans, taules de formatges o embotits, patés, llesques amb recapte, i plats típics com tripes amb mongetes, trinxat, remenat de bolets, caragols, galtes al forn, rodó de cabrit, codony en almívar amb gelat de vainilla o coulant. Una altra opció gastronòmica més convencional, en un local gran amb diverses sales i terrassa d’ambientació rústica, és el recomanable restaurant Celler de l’Arnau, del xef Ramon Moreno, especialitzat en bona cuina tradicional del país, com les interessants cassoletes de temporada.

Poble amb caràcter

Poble amb caràcterSEGRE

Poble amb caràcter

Poble amb caràcterSEGRE

tracking