SEGRE

L'últim castell

Segon estiu en què es pot visitar el castell de València d’Àneu, després dels treballs arqueològics i de restauració empresos en 1990, si bé només fins a la Diada, ja que més tard caldrà trucar abans a l’ajuntament (973 626 038). L’horari d’agost és de dimecres a diumenge, d’11 a 14 i de 16 a 20.30. Al setembre igual, però sense els dimecres.

La vista guiada s’efectua a les 7 de la tarda i val molt la pena perquè les restes cobren força més sentit si estan ben explicades, tant pel que fa als diversos espais com als fets històrics que s’hi van viure. Informació al 659 662 641.

L’últim castell

L’últim castellHOTEL LA MORERA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La importància d’aquesta fortalesa rau en el fet d’haver sigut l’última a caure en mans de la dinastia forastera dels Trastàmara a tot Catalunya.

Al pacte posterior a la guerra 1462-1472 entre Joan II i la noblesa catalana, partidària del príncep de Viana, en què el comte pallarès Hug Roger III comandava les tropes de la Generalitat, només aquest es va negar a subscriure’l, amb la conseqüència que el conflicte es va reproduir en 1483 al Pallars, convertit en el darrer comtat independent.

L’abril de 1487, l’exèrcit reialista posava setge al castell de València, trobant-se Hug absent, buscant reforços a França, però no la seva esposa Caterina Albert, que resistiria tres mesos als nombrosos intents d’assalt, amb tan sols trenta guerrers enfront d’un miler d’atacants. Al final es van rendir per falta d’aigua.

La comtessa va marxar pels Pirineus i el seu marit s’enrolaria com a mercenari de la corona francesa, seria capturat pels castellans a Nàpols i moriria a la presó de Xàtiva, en 1508.

El recorregut, pautat per cartells informatius, s’inicia a la capella dels sants Cosme i Damià, del XVII, i s’endinsa en el morro rocós on s’aixecava la fortificació, de la qual es van descobrint els vestigis de les muralles jussana i sobirana, bastides damunt d’una penya pissarrenca amb una amplada de dos metres i una altura de fins a deu, del pati d’armes, la torre de les municions, la sala noble, el graner, l’església...

Per tot arreu, boles de pedra llençades per una bombarda enemiga durant el setge. A l’extrem sud-est del recinte, un mirador panoràmic sobre la plana d’Esterri i les muntanyes veïnes.

Menú del castell HOTEL LA MORERA Av. Port de la Bonaigua, 11, València d’Àneu, 973 626 124 Ens rep a València l’espectacular façana tota florejada del recomanable hotel La Morera, de tres estrelles, reformat íntegrament en 2009, que la família Cortina manté obert estiu i hivern, atesa la proximitat dels nous remuntadors de Baqueira a la Bonaigua, i que compta amb piscines exterior i interior, zona de spa, terrassa chillout , sala de jocs i un alegre menjador on serveixen bona cuina del país: carta, menú de tres plats i postres a 19 euros i, per tan sols un euro més, el Menú del castell: crema de bolets de les valls d’Àneu, coca de truita de riu de la comtessa Caterina al safrà, muralla de terrina de conill amb salsa ginestrada, farcell de col i bombardes de trumfa, torreta de mató de Casa Joanet amb mel, vi Costers del Segre.

L’últim castell

L’últim castellHOTEL LA MORERA

tracking