SEGRE
Georutes de Ponent

Georutes de PonentEPICENTRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Existeixen dos Geoparcs en aquest país, el primer a les comarques de la Catalunya Central i el segon a les ponentines, estès aquest als dos vessants de la serra del Montsec i reconegut el passat 17 d’abril per la Unesco amb el nom oficial de Geoparc Orígens-Pirineus Catalans, que funcionarà com a marca comercial a efectes sobretot de promoció turística, format per 19 municipis dels dos Pallars, la Noguera i l’Alt Urgell, amb una superfície total d’uns 2.000 km2. Amb la denominació de Geoparc s’al·ludeix a un territori d’elevat valor o interès geològic i natural, en aquest cas amb un patrimoni paleontològic d’importància màxima. L’afegitó Orígens és una referència explícita a la gran riquesa en fòssils i l’abundància de restes de dinosaures en aquells paratges. De fet, una composició gràfica de petjades amb forma de mitja lluna de la pota davantera i rodona de la posterior d’un d’aquells titanosaures de cua tan llarga com el coll, o viceversa, s’ha convertit en el logo de l’entitat.

La comentada inclusió recent a la xarxa mundial de Geoparcs del constituït al voltant de la Conca de Tremp ha comportat algunes actuacions divulgatives pràctiques, com ara la reforma dels punts d’observació o miradors de la zona i la seva senyalització, la col·locació d’una desena de grans plafons informatius a l’entorn de l’església parroquial de la Mare de Déu de Valldeflors de la capital del Jussà, aprofitant els espais entre els poderosos contraforts de l’absis que dóna a la carretera i la proposta de mitja dotzena de georutes descrites al web institucional i que poden ser cobertes a peu o, en algun dels supòsits, amb cotxe. La primera respon al títol d’Els últims dinosaures i passa pels estanys de Basturs, Abella de la Conca i el coll de Comiols. La segona segueix el curs de la Noguera Pallaresa en sentit contrari a les aigües del riu, de Salàs al congost de Collegats. La tercera, titulada La Vall de l’Energia, recorre la vall Fosca. La quarta suposa travessar caminant el congost de Mont-rebei. La cinquena transita per la via verda habilitada en el traçat de l’antic carrilet d’estany Gento, accessible pel telefèric. La sisena fa un tomb per tota la coma de Meià.

Porta i finestra EPICENTE Passeig del Vall, 13, Tremp.  Per als turistes i interessats, la porta d’entrada al Geoparc és l’acolliment de visitants Epicentre, que es presenta també com una finestra oberta al Pallars Jussà, situat en un modern edifici a tocar d’una de les torres circulars de l’antic recinte murallat de Tremp. Al vestíbul es pot trobar informació geològica o paleontològica i d’altres qüestions complementàries, incloent l’oferta hostalera. Val la pena pujar a les plantes superiors a veure les exposicions permanents sobre diversos aspectes de la comarca: medi natural, paisatge, dinosaures, cel fosc i estrellat, fauna, història i llegendes... Dilluns a dijous, de 10 a 14. Divendres i dissabtes, també entre 17 i 20. Diumenges i festius, de 10 a 13.

Georutes de Ponent

Georutes de PonentEPICENTRE

Georutes de Ponent

Georutes de PonentEPICENTRE

tracking