SEGRE
Rambla Nova

Rambla NovaLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primavera passada s’inaugurava la reforma integral de la rambla Doctor Pearson a Tremp, autèntic carrer Major del Pallars, sens dubte la via pública principal de la comarca (de les dues comarques pallareses, en realitat, de Terradets cap a dalt). Cèntrica, ampla, llarga i concorreguda a certes hores –ara encara més–, l’exigència de renovació de la xarxa de clavegueram va donar peu a la completa, que ha comprès la seva conversió en apta només per a vianants (amb excepcions de càrrega o descàrrega i l’accés de veïns), l’anivellament de tota la superfície, la nova pavimentació, un enjardinament i enllumenat que poca cosa tenen a veure amb els anteriors. En total, el projecte haurà costat uns 700.000 euros. Però han valgut la pena, perquè el resultat fa molt goig i afavoreix l’activitat comercial i lúdica als seus dos costats, a més del tradicional deambular dels trempolins, i algun foraster, amunt i avall –perquè fa una petita inclinació– de l’elegant avinguda flanquejada per dos rengs de plataners, que formen per sobre una espècie de verda pèrgola enllaçant gairebé les seves branques (a l’estiu esdevé una delícia ombrosa), reforçant el paper del passeig com a àgora ciutadana, facilitat per l’abundància de bancs per seure a reposar o badar.

Traçada entre els carrers Tarragona i Bisbe Manyanet, just per davall de l’antiga vila closa cenyida per muralles, de les quals resta dempeus una de les dues torres circulars supervivents, a la cantonada mateix, incorporada avui dia al modern edifici de l’Epicentre, punt de recepció i informació als visitants que val la pena entrar a recórrer-ne els diversos espais museístics abans o després d’anar a estirar les cames pel reformat vial, la rambla deu el seu nom a l’enginyer nord-americà Frederick Stark Pearson (1861-1915), promotor al capdavant de l’empresa coneguda popularment com la Canadenca per haver estat fundada a Toronto, en 1911, de la construcció de centrals hidroelèctriques a la Noguera Pallaresa a partir de l’any següent, com la mateixa de Tremp –o Talarn– i la de Camarasa. Al capdavall de la rambla, recorda el personatge la rèplica d’una estàtua al·legòrica –una mena de vestal subjectant amb la mà una corona de llorer– de Josep Viladomat, l’original de la qual és a la barcelonina plaça de Pedralbes.

Just per damunt de la rambla Doctor Pearson, a la cantonada del passeig Pare Manyanet i carrer Mercadal, l’emprenedor Jaume Badia ha situat fa un any i mig la seva nova carnisseria i xarcuteria, en un local modern, lluminós i agradable, amb deu metres lineals de taulell. Casa Badia ofereix des de fa quatre dècades carns i embotits d’elaboració pròpia, a més darrerament de plats preparats, tot de màxima qualitat, combinant una original innovació creativa amb el respecte a la tradició, com es demostra per exemple amb la recuperació del típic xolís del vistaire. Extens repertori de bulls, pernils, confitats, patés, etc. A més, hi venen vins, olis, formatges, conserves i altres bons productes artesanals pallaresos.

Rambla Nova

Rambla NovaLLUÏSA PLA

Rambla Nova

Rambla NovaLLUÏSA PLA

tracking