SEGRE

Arbeca: dels portals al castell

Visites guiades per l’interessant nucli històric de la vila d’Arbeca, cada dissabte i diumenge

De l'espectacular castell d'Arbeca en queden pocs vestigis dempeus

De l'espectacular castell d'Arbeca en queden pocs vestigis dempeusLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des d’aquest estiu passat, el consistori d’Arbeca torna a organitzar visites guiades i comentades per a grups a la part més vella i monumental de la històrica població de les Garrigues, equivalent a l’antiga vila closa medieval, compresa entre l’actual avinguda dels Portals, que s’estén entre dos antics accessos al recinte antany fortificat, i el castell que s’alçava al capdamunt del turó en què es repengen les cases, la majoria a la solana, al seu temps un bastiment de gran importància estratègica i sumptuositat arquitectònica (sosté la llegenda, amb bastant fonament, que hi havia tantes finestres com dies té l’any, encara que el fet que estiguessin protegides per reixes d’or potser entraria ja en l’àmbit de la fantasia), i del qual no resten gaires vestigis, però força dignes d’admiració, sobretot si va il·lustrada amb les explicacions d’alguna de les guies voluntàries, que són (és de justícia anomenar-les) Montserrat Pla i Adela Perelló. Per a més detalls o per apuntar-s’hi: 973 160 182.

Els recorreguts s’efectuen cada dissabte i diumenge a les 10.15, amb una duració estipulada, si bé no sempre exacta, d’una hora i mitja. Com que el matí és llarg, poden ser completats, per exemple, amb la descoberta del poblat ibèric dels Vilars o el celler de vins del mateix nom, també visitable (més informació a internet).

Després, resulta recomanable quedar-se a dinar en algun dels restaurants locals, com ara La Placeta, ja glossat aquí diverses vegades. El preu del servei és de cinc euros per persona.

El punt de trobada i sortida és l’Espai Martinell, a l’elegant edifici modernista de la Cooperativa del Camp bastit segons projecte de l’arquitecte Cèsar Martinell que acull avui dia l’oficina de turisme i una agrobotiga. L’itinerari previst passa pel recuperat molí d’oli de l’Argilés, l’església de Sant Jaume –on ara és possible enfilar-se al campanar–, el pintoresc carrer de la mateixa advocació, la porticada plaça Major, l’ajuntament modernista, la plaça del Mercat, el mirador 1 d’Octubre i el castell, on poden ser vistes l’única torre circular encara dempeus –s’hi pot entrar a dins–, panys de muralla i arcades de pedra, cavalleries i cos de guàrdia, que alberga l’extraordinària maqueta a escala de la fortalesa a càrrec del traçut veí Jesús Elies.

De la ratafia al vermut

Tres cadires

C/Mallorca, 16, Arbeca. Tel. 625297924

cooperativa@trescadires.cat

Des de fa uns anys funciona a Arbeca la cooperativa Tres Cadires, que elabora destil·lats alcohòlics artesanals i ecològics a l’obrador propi, emprant matèries primeres de proximitat, com plantes collides per ells mateixos, en un marc de comerç responsable i economia social. S’estrenaven amb una ratafia de nous verdes macerades que recupera una recepta tradicional, van continuar amb el Nyons, licor d’aranyons silvestres afruitat, i ara presenten el vermut Caràcter, original i aromàtic, que incorpora l’amargor estimulant de tres artemísies, la untuositat de l’oliva arbequina i la dolçor de fruits de marge com figa, mangrana, cirera d’arboç i grataculs. De venda en botigues selectes o internet.

El vermut Caràcter, de Tres Cadires.

El vermut Caràcter, de Tres Cadires.LLUÏSA PLA

tracking