SEGRE

Senterada: Entre dos rius

Passeig pel nou parc fluvial de Senterada, a la
confluència dels rius Bòssia i Flamisel

El municipi de Senterada acull aquest parc,
situat en una zona d'encreuament de rius

El municipi de Senterada acull aquest parc, situat en una zona d'encreuament de riusLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cruïlla de rius i carreteres, en concret els cursos del Bóssia, que baixa de la vall de Manyanet per Sarroca de Bellera, i Flamisell, que recorre de nord a sud la vall Fosca, de la qual fa de porta Senterada, l’al·ludit poble de tan estratègic emplaçament. Les carreteres confluents són l’N-260 entre la Pobla de Segur i el Pont de Suert, i l’L-503 que surt tot just des d’allí en direcció a Capdella.

Poc més d’un centenar de veïns, bastantes segones residències i quatre establiments de turisme rural, aprofitant l’atractiu d’un indret ben pintoresc i la seva privilegiada situació com a base d’excursions per la zona: Parranxo, Rutgé, Leonardo i La Fàbrica, les dues darreres amb categoria màxima de quatre espigues pel nivell extraordinari d’instal·lacions i servei, totes dues amb connotacions museístiques, a Casa Leonardo mantenint preservada i visible la vella botiga, a més de vitrines exposant objectes d’antiquari, a La Fàbrica una piscifactoria i la fàbrica de mantes de llana que li dona nom, oberta en 1876, operativa tot un segle i avui dia visitable (973 661 756), amb els telers originals i la roda hidràulica de fusta més gran que es conserva a Catalunya. Deixant el cotxe en un aparcament quasi a nivell de riu, davant de Casa Leonardo, es puja un altre cop a dalt a la carretera, on val la pena aturar-se al mig del pont a contemplar des de les baranes florejades, sobretot aigües amunt, l’estol de cases riberenques.

Tot seguit, la façana anodina i grisa de la petita església de Santa Maria de Gràcia, advocació adaptada del monestir visigòtic de Santa Grata, origen del topònim local, existent fins a l’edat mitjana en aquell lloc. Pel carrer Doctor Ferrando es torna a davallar cap al marge esquerre del Bòssia, on crida l’atenció una enorme planta de bambú.

Habitatges força restaurats flanquegen el carrer Saboia, principi d’un passeig fluvial que s’endinsa a continuació en un extens parc inaugurat no fa gaire, espai bucòlic i tranquil, amb baraneta protectora tot al llarg, arbres de ribera de diferents espècies i bancs per seure al sol o l’ombra, que s’estén fins a l’aiguabarreig amb el Flamisell, conformant un vèrtex remorós i fotogènic en què es conrea un hort públic ecològic de verdures autòctones.

Entre dos segles

Casa Leonardo. C/La Pedoga, 2, Senterada. 973.661.787

Casa Leonardo va ser fundada fa uns 110 anys com a fonda i comerç per als treballadors que construïen la central de Capdella. Tancada en 1977, la reobria en 2001 una creativa i sensible Mireia Font, neta del Leonardo Vidal que l’havia posat en marxa, conservant l’antiga botiga ara en desús, on val la pena fer un cop d’ull, i l’estructura de bar a la planta baixa i habitacions a dalt, disposades amb tota mena de comoditats però mantenint l’esperit primigeni i una exquisida decoració rústica, que li han comportat el reconeixement de la categoria superior en turisme rural: quatre espigues. Servei de menjador només per a clients allotjats i substanciosos esmorzars de pagès.

Casa Leonardo

Casa LeonardoLLUÏSA PLA

tracking