SEGRE

Centre de la plana

El nou Centre d’Interpretació de la Plana d’Urgell, al poble de Vallverd

El nou equipament cultural de Vallverd es troba a l'edifici que havia acollit les antigues escoles del poble.

El nou equipament cultural de Vallverd es troba a l'edifici que havia acollit les antigues escoles del poble.LLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest passat octubre s’inaugurava un Centre d’Interpretació de la Plana d’Urgell al poble de Vallverd, agregat d’Ivars d’Urgell a un quilòmetre de l’estany i amb set cases decorades pels ocells murals de l’artista Swen Schmitz Coll, que n’ha pintat trenta-cinc més a Ivars.

El nou equipament cultural es troba al pis superior d’un edifici del carrer Estudis, que havia acollit les antigues escoles, tancades en 1995, i llueix a la façana el rètol de Casa de la Vila, amb la planta baixa ocupada pel consultori mèdic, mentre que l’espai dedicat a la referida exposició permanent correspon a l’habitatge dels mestres, ara convertit en una única sala diàfana.

Les visites, acompanyades per joves locals, d’una mitja horeta o tres quarts de durada, cal concertar-les amb antelació al 973580125 o a clotdeldimoni@vallverd.cat. De debò que valen força la pena, a tall de descoberta o recordatori de diferents aspectes de la planúria estesa entre les serres del Montsec i Montsant.

El recorregut per la instal·lació s’inicia contemplant un breu audiovisual sobre l’evolució geològica i biofísica d’aquells paratges. A una banda de les cadires disposades per seguir còmodament la projecció, un vell gravat de Mollerussa amb una cita a sota de l’escriptor Josep Vallverdú respecte de la impressió causada als cronistes i viatgers de l’època pel vast ermàs anomenat aleshores Clot del Dimoni.

A l’altra, un muntatge fotogràfic de gran format recreant la suposició de com devia ser el territori abans de l’obertura del canal d’Urgell, una enorme extensió de secà amb matolls i quasi sense cap arbre. Diferents panells informatius il·lustren respecte dels límits geogràfics de la zona, el seu topònim històric Mascançà (en àrab Maskinkan), la típica tècnica constructiva de la tàpia amb una tapiera de fusta autèntica allà mateix, dotada dels distints elements –travesses, iguals, cabra, captauló, maçó, risell– i un documental mostrant com funcionava.

En un altre racó amb nou cartells més, plens de textos i fotos, s’explica el pas del temps a la regió, des de la prehistòria fins al canal i la moderna burgesia, amb un retrat d’Ignasi Girona i Vilanova, tot a l’entorn d’una gran tarima central que representa un mapa amb els diversos punts il·luminables per localitzar cada indret i dues pantalles incorporades emetent imatges sense parar. Molt interessant.

Cuina de la plana

Petit Xiroi

Carrer Vilot, 2, Vila-sana, 973712704

A només cinc quilòmetres de Vallverd, un xalet entrant a Vila-sana alberga des de fa 21 anys el restaurant Petit Xiroi, abans a Mollerussa, un dels més destacats de tota la plana urgellenca per l’alt nivell de l’oferta gastronòmica, de caràcter tradicional, molt de la terra, sense negligir els fruits de la mar, amb especial atenció a les recomanacions de temporada. Sala interior amb un parell de reservats d’acollidora decoració rústica i una espaiosa terrassa coberta on poden ser degustades les suculents propostes d’una carta tan extensa i suggestiva que costa decidir-se entre tants plats que venen de gust.

Obert els migdies de dimarts a diumenge, també serveixen menjar per endur-se a casa.

Petit Xiroi

Petit XiroiLLUÏSA PLA

tracking