SEGRE
‘Foodporn’

‘Foodporn’AYOSE VALIENTE / SENSACIONDULCE.COM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Diàriament a les xarxes socials podem observar milions de fotos amb moltíssimes etiquetes en anglès amb paraules com foodporn, foodies, gastronomy, instafood... En general il·lustren plats casolans o receptes de tot el món elaborades i presentades en mil formes imaginables. En aquesta categoria també entrarien aquells que fotografien els seus viatges gastronòmics i plats cuinats pels més grans de la cuina mundial. Tot plegat és el reflex de la cultura de la imatge i d’un cert voyeurisme, la combinació perfecta per alimentar les xarxes socials més conegudes.

El que em crida més l’atenció són els usuaris que han decidit fusionar dos arts passionals, la cuina i la fotografia, i pengen imatges de revista; ja siguin professionals o amateurs, ja siguin d’estudi o casolanes. És una de les motivacions per les quals tinc xarxes socials, i és que m’apassiona la fotografia i les persones que dediquen part del seu temps professional o domèstic a fotografiar bodegons. Hi ha vegades que com a professional m’inspiren formes i colors d’emplatar, així com idees en les meves receptes. També em maravella que hi hagi persones que poden expressar tanta bellesa en una imatge amb el menjar com a protagonista.

Hi ha moltes formes d’instagrafiar el menjar: imatges que capten el moviment de l’oli caient sobre un ingredient; primers plans que atrapen la llum de les textures que les coccions donen als ingredients; escenes que reprodueixen llenços pintats a l’oli com si es tractés de natures mortes o, simplement, aquelles fotos que atrapen un moment de felicitat vinculat al menjar.

Aquestes milers d’instantànies que podem observar gairebé en directe a través del nostres dispositius, compartits amb els diferents hashtags gastronòmics, converteixen el menjar en una tendència inqüestionable. Si us agrada el menjar és una gran forma d’aprendre molt i descobrir noves textures i sabors, així com investigar noves receptes. Són font d’inspiració i fascinació perquè moltes vegades són capaços de captar molts detalls que ens passen de llarg quan observem els plats en directe. Amb els seus objectius i amb un bon treball de llums, tot preparat als seus estudis, els millors professionals fan unes fotos fascinants.

Temps enrere vam parlar de la relació entre l’art i la gastronomia: el menjar no només inspira l’art de la cuina, sinó que les arts plàstiques com la fotografia, expressada en aquest cas a través de perfils a les xarxes socials, m’atreviria a dir que són els nous Van Gogh, Zurbarán o Cézanne. Són els anomenats photofoodies, foodiespic o, senzillament, els foodlovers. I és que el menjar i la gastronomia estan de moda, per això els cuiners ja no som personatges desconeguts i els perfils de bodegons són dels més populars.

‘Foodporn’

‘Foodporn’AYOSE VALIENTE / SENSACIONDULCE.COM

tracking