SEGRE

Regalar gastronomia

Hi ha llibres imprescindibles, com La ‘Guia Repsol’, que és la que s’aproxima amb més encert a la realitat de la restauració al nostre territori

Una guia gastronòmica és sempre un bon regal

Una guia gastronòmica és sempre un bon regalGABRIEL JOVÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tothom sap que alguns dels reptes que ens proposem per a l’any nou s’han de posposar per després de la ressaca –sobretot econòmica– que ens deixen les festes de Nadal. Sobretot si el que volem és degustar la gastronomia més ben valorada de les nostres contrades i més enllà.

Per a la Guia Michelin segueixen brillant el Fogony (Sort), el Malena (Gimenells) i la Boscana (Bellvís), però no ens va concedir cap estrella més. Això sí, va regar la nostra demarcació amb noves bib gourmands i recomanacions. A finals de l’any passat es va donar a conèixer la Macarfi, que és una nova guia que compta amb embaixadors i persones que visiten restaurants de Barcelona, Madrid i el País Basc i els critiquen.

Diuen que són més de mil persones que escriuen i puntuen sobre el menjar, la decoració i el servei. Fan resums de no més de 100 paraules en què t’expliquen exactament què us hi trobareu.

Llàstima que només sigui acotada a les zones anomenades, perquè és d’aquelles guies que realment ens ajuden a visitar restaurants que pot ser si no estiguessin en aquesta guia no hi faríem parada. Després ens falta actualitzar la Repsol, que també és una bona guia que no només lliura sols, sinó que recomana i ilumina la Península amb els soletes, que són restaurants destacats de cuina i servei de qualitat a preus per a tots els públics i que no són restaurants a l’ús.

Són terrasses, cafeteries o bars que paga la pena visitar. La renovació dels sols serà aquest mes de febrer, a Alacant. Tot i això es pot consultar l’edició d’enguany, on a Lleida tenim força reconeixements, en un volum que crec que s’aproxima més al que és la gastronomia del nostre territori plena de bons restaurants.I finalment tenim una llista més internacional i que és complicada perquè abasta tots els continents del planeta, però que també ens dona pistes d’on tenir una experiència culinària excelsa. La 50best dona un reconeixement a aquells restaurants que són matrícula d’honor en la gastronomia i també restaurants que sempre han estat entre els primers llocs, com el Celler de Can Roca, que n’ha sigut 2 cops el millor i que ara ja forma part del best of the bests.

Als deu primers ara tenim Disfrutar (Barcelona, núm. 3), DiverXo (Madrid, núm. 4) i l’Asador Extebarri (Atxondo, núm. 6)Per sort no només ens cauen –o deixem caure– regals per Nadal.

Aniversaris de qualsevol mena i els sants també valen com a excusa per obrir una d’aquestes guies i posar-hi el dit a l’atzar. Tenir-ne una a mà sempre és una garantia, sobretot si ho comparem amb les llistes de Google o altres webs i aplicacions de puntuació popular que no esmentaré.

Aquestes altres, gratuïtes i participatives, ens poden servir, sí, però les valoracions que hi trobem són massa poc objectives i no són garantia de gaire res. Una guia com la Michelin, la Repsol o la Macarfi ens donen la possibilitat de conèixer establiments gastronòmics que minimitzen les probabilitas d’error i que no tenim per què deixar-nos un ronyó a l’hora de pagar.

Hi trobareu tot tipus de restaurants, només cal llegir bé les propostes que ens fan. Tant la guia com el dinar són sempre un bon regal per a qui agradi descobrir l’art del bon menjar. 

tracking