SEGRE
La vella i moderna Àfrica

La vella i moderna ÀfricaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb una població que supera còmodament el miler de milions de persones, el continent africà contiua sent terreny desconegut que ens desperta els instints més bàsics: respecte, fascinació, por i una atracció estranya. Tot el que ens arriba és salvatge i perillós, d’una intensitat que als europeus ens sembla llunyana. Espoliats durant segles per les metròpolis del vell continent, actualment viuen influïts per les noves potències del capitalisme global: la Xina, l’Índia o els Estats Units.

Malgrat les tragèdies que sagnen el continent, la força de la vida flueix per tots els rius africans, transportant sons d’una banda a l’altra, reconvertint les engrunes del colonialisme cultural en corrents musicals que només ens poden sorprendre. Des de bandes amb una llarga trajectòria per les nostres contrades, com l’Oquestres Baobab, Fela Kuti o Amara Touré, fins a referents com The Barbecues, Francis Bebey o Balla et ses Balladins. Beat, jazz, soul, reggae o son cubà.

La mescla musical de la llista Afrobeat, Afroheat és un tastet exquisit de com els músics dels anys setanta i vuitanta van importar les sonoritats occidentals i se les van fer seues. L’empremta d’uns corrents que cremaven els clubs més foscos de les metròpolis nord-americanes i arribaven, via ràdio o viatgers, a les ànimes més inquietes del Senegal, Mali, Etiòpia, Somàlia, Guinea o Nigèria. La música negra dels seus parents alliberats de l’esclavisme tornava als vells orígens de la seua mare pàtria i es fusionaven per fluir en nous sons de llibertat. Una llista per descobrir una altra Àfrica.

tracking