SEGRE
'Clickbait'

'Clickbait'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si són navegants habituals d’internet, i més concretament de les xarxes socials, segurament hauran vist alguns titulars sospitosos que porten, irremeiablement, a clicar a la notícia per saber de què ens estan parlant. És allò que s’anomena, a la xarxa, com a clicbait, un terme que traduït a la nostra llengua seria com “pesca de clics”, una tàctica que alguns mitjans de tota classe utilitzen per atreure visitants a la seva web.

Els mitjans que fan això acostumen a obtenir ingressos a través dels anuncis o a través d’altres possibilitats basades en la quantitat d’usuaris que poden aconseguir. Com podem advertir que estem davant d’un cas de clicbait? Senzill. Aquest tipus de titulars intenten jugar amb la curiositat de l’espectador utilitzant argúcies com “ATENCIÓ. Aquesta és la reacció que...”, “ALERTA. Això és el que li va passar”, “VIGILEU. Aquest és l’home que li va fer això a aquesta persona”.

Es tracta, com veuen, d’amagar informació a l’espectador per tal que cliqui i acabi de llegir la notícia. Notícia que moltes vegades té poc a veure amb el que esperava llegir o intuïa el lector, que es pot sentir enganyat. Però ja hi ha clicat i el mitjà ha aconseguit el que buscava. El clicbait no és el mateix que el copywriting, concepte que juga amb el llenguatge dels titulars per editar-lo de forma prou atractiva per tal d’atreure als espectadors amb sentit i responsabilitat.

Per evitar aquestes situacions, Facebook va anunciar temps enrere que lluitaria contra aquest tipus de pràctiques. Però la tendència, malauradament, és que aquesta pràctica és molt llaminera amb el sistema actual de contrapartides econòmiques a la web. Tot i així, els direm que intentin evitar aquest tipus de pàgines, que sovint van en contra de la informació de qualitat i a favor d’un periodisme sensacionalista fast food.

De totes maneres, el cert és que aquestes pràctiques sempre acaben generant mala imatge per als mateixos mitjans que ho practiquen. Als lectors se’ls pot enganyar, però la majoria, a la tercera entrepussada, deixarà de seguir aquest tipus de publicacions.

‘Clickbait’

‘Clickbait’

tracking